Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Den draad – De redactie van ‘The Guardian’ schrijft samen met de lezers van de krant een eerbetoon aan ‘The Wire’.

Redactie van The Guardian, Guardian Books, 304 blz., euro10

Verdorie toch. Toen we onze top vijftig van de beste tv-series sinds 2000 hadden afgewerkt – een lijst waarin de reeks vanzelfsprekend bovenaan stond – hadden we ons voorgenomen om het eens een jaar lang niet over The Wire te hebben. Enerzijds uit beleefdheid tegenover de lezer, die het ondertussen wellicht op de heupen begint te krijgen van onze niet aflatende promotiecampagne voor de HBO-serie (en terecht), anderzijds omdat het aantal synoniemen voor ‘briljant’, ‘geniaal’ of ‘niet te overtreffen’ uitgeput begint te raken. Maar wat belandt er dan in de nieuwjaarsweek op ons bureau? Dit boek, waarin de redactie van de Britse kwaliteitskrant The Guardian The Wire ruim driehonderd bladzijden lang tegen het licht houdt.

Aangezien de krant de tv-serie belangwekkend genoeg vindt om er een volledig boek aan te wijden, kunt u zich wel voorstellen wat de redactie van The Wire vindt. The Wire Re-up bestaat voor een groot deel uit artikels waarin de journalisten de loftrompet bespelen en de lezers ervan proberen te overtuigen dat de misdaadreeks echt wel ’the best TV show since the invention of radio’ (aldus criticus Charlie Brooker) is. Naast de lofbetuigingen bevat het boek echter ook interviews met zowat alle schrijvers en hoofdrolspelers, allerhande lijstjes en zelfs een heuse The Wire-quiz.

Maar er is meer. Ook in Groot-Brittannië was The Wire lange tijd alleen te bekijken via een kleine digitale zender (of op dvd natuurlijk), maar vorig jaar besloot de BBC toch om de reeks een kans te geven. Naar aanleiding daarvan begon The Guardian op zijn uitmuntende website met een speciale The Wire-blog, waarin elke aflevering daags na de uitzending besproken werd en kijkers commentaar konden geven. Een deel van die commentaar is hier opgenomen, en The Wire Re-up levert zo het bewijs dat internetfora niet alleen hoeven te dienen om elkaar uit te schelden, maar dat een debat onder surfers heel interessante dingen kan opleveren. We zouden The Wire Re-up dus niet alleen aanraden aan elke fan van de tv-serie, maar ook aan iedereen die zichzelf zonodig moest inschrijven op een van de anti-Linda De Win-groepen op Facebook.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content