Het Museum Dr. Guislain jaagt je deze zomer op een artistieke rollercoaster van angsten en excessen. In alle staten is doortastend en fijnzinnig: absoluut niet te missen.

JAKE & DINOS CHAPMAN, 2012

GEZIEN OP IN ALLE STATEN, MUSEUM DR. GUISLAIN, GENT, TOT 6/10

The Wheels… van de Britse Chapmanbroers is een infernaal werkstuk met een wiel als monsterlijk middelpunt. Op een tafel staat een miniatuurlandschap van iets minder dan een vierkante meter. Het stukje land is bezaaid met talloze kleine, stervende mensjes. Uit de massa plastic lichaampjes verheft zich een wiel waaraan nog meer dood en verderf is blijven kleven. Een paar geraamtes hangen dramatisch naar beneden terwijl een paar dapperen uit de poel van ellende pogen te ontsnappen. Het menselijke stort van Jake en Dinos Chapman is gruwelijk, maar ook een tikkeltje komisch. Of noem het sarcastisch, een indruk veroorzaakt door de krankzinnige liefde voor details en de obsessieve ijver van de hobbyist die eruit spreekt.

Met dergelijke hobbyslagvelden zijn de broers al langer in de weer. Ooit pakten ze uit met Hell (2000), een kloeke reeks strijdtonelen waaraan vooral veel nazisoldaatjes deelnamen. Helaas ging Hell in vlammen op tijdens een brand van een Londense opslagplaats, in 2004. Maar de Chapmans sloegen opnieuw lijm en roze verf in en begonnen met frisse moed aan een nieuwe reeks: Fucking Hell (2008). Doemtaferelen blijven de corebusiness van het duo en daar vormt het in omvang iets bescheidener Wheels geen uitzondering op.

Het minilandschap is te zien op de razend indringende expo In alle staten. Het leeuwendeel van de stukken komt uit de voorraad van de Fondation Francès, een Franse, op zijn zachtst gezegd bijzondere collectie. Hoofdthema is het exces, en dat spat eraf in de voormalige slaapzalen van het psychiatrische ziekenhuis. Zo gaat de expo van start met een nachtmerrieachtig schilderij van de Roemeen Mircea Suciu. Vlakbij staat een antropometrische tafel waarop men nog niet zolang geleden gevangenen mat – men dacht dat wie afweek van de sociale norm ook ongewone afmetingen had. Verderop een levensgroot standbeeld van een man die aan één stuk door met zijn hoofd tegen de muur slaat (Donato Piccolo). Kippenvel, en dat al binnen de eerste vijf minuten. Losjes geschikt rond thema’s als liefde, religie of ‘ontspoorde wetenschap’ vind je opvallend veel werk van kunstenaars met faam en haar op de tanden. Samen strippen ze de mens vakkundig van het laagje vernis dat beschaving heet, en daar worden nog wat passende stukken uit het huiveringwekkende bestand van het Museum Dr. Guislain aan toegevoegd. Artistiek vonken slaan doet de expo met werk van kunstenaars als Tracey Emin, Damien Hirst, Ronald Ophuis en Markus Schinwald. Iemand iets opdringen vinden we maar niets, maar als u deze zomer een expo bezoekt, laat het dan deze zijn.

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content