THE WALKING DEAD

'THE WALKING DEAD'. Dodelijk boeiend.

Dinsdag 20/9, 21.20 – FoxLife en FoxLife HD

De levende doden zijn hip in de Verenigde Staten. Nadat de afgelopen jaren vampiers niet van het bioscoop- en tv-scherm waren weg te slaan, zijn in 2010 de zombies in Amerika aan een opmerkelijke revival begonnen. In de bioscoop – Brad Pitt is bezig met een film over de nasleep van een zombieaanval – op gameconsoles ( Dead Island) én op televisie: op MTV America is een paar weken geleden de komische horrorreeks Death Valley begonnen en ook in The Walking Dead, de meest besproken nieuwe tv-serie van de afgelopen maanden, spelen zombies de hoofdrol. Of The Walking Dead ooit bij ons op een zender zal komen, valt nog af te wachten, maar het digitale kanaal FoxLife laat vanaf deze week alvast de ondoden op de kijkers los.

The Walking Dead is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks, waarvan de eerste aflevering in 2003 uitkwam en die nog altijd loopt. De serie werd gemaakt voor AMC, de kleine Amerikaanse zender waar ook Mad Men en Breaking Bad lopen. Toen The Walking Dead in oktober van vorig jaar in première ging, haalde de eerste aflevering ruim 5 miljoen kijkers, een record in de AMC-geschiedenis.

Het verhaal van The Walking Dead is heel klassiek: nadat een epidemie van zowat iedereen op aarde zombies heeft gemaakt, moeten enkele mensen die niet aangetast zijn, vechten om te overleven en proberen de samenleving weer op te bouwen. Centraal personage is sheriff Rick Grimes, die in de eerste aflevering uit een coma ontwaakt en daarna samen met enkele anderen probeert de veilige zone te bereiken.

De tv-serie is bedacht en gemaakt door Frank Darabont, de regisseur van onder meer The Shawshank Redemption en The Green Mile en een zelfverklaarde fan van het zombiegenre. Hij kocht in 2005 al de rechten op de stripreeks, schreef het scenario voor de pilootaflevering en probeerde daarna vier jaar lang het project aan een zender te verkopen, tot dus AMC toehapte.

Het eerste seizoen kreeg in de VS overwegend positieve kritieken: The Walking Dead werd vooral geprezen om zijn cinematografische look en de sterke personages. Die lof is ook wel verdiend: de reeks ziet er geweldig uit en de verhalen van de overlevenden grijpen naar de keel. Aan de andere kant zijn zombies natuurlijk niet de meest interessante, diepzinnige tegenstanders en in het eerste seizoen – dat slechts zes afleveringen telde – waren er hier en daar al momenten dat je je afvroeg wat de makers er verder nog mee zouden kunnen aanvangen. Afwachten dus wat het tweede seizoen, dat in de VS in oktober begint, brengt, zeker aangezien Darabont in de zomer de reeks verlaten heeft, naar verluidt omdat AMC het budget van de reeks wilde inkrimpen.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content