Zondag 27/3, 20.30 – 2BE

Bij 2BE barst The Ultimate Dance Battle los. Dit nieuwe dansprogramma is een coproductie met de Nelderlandse RTL, en dan kun je er donder op zeggen dat de Amerikaanse choreograaf Dan Karaty van de partij is. Maar wie is die man eigenlijk?

Karaty is – het zal u misschien verbazen – geen artiestennaam. In Wyckoff, New Jersey werd hij als Daniel Quinten halfverwege de jaren 70 geboren bij Tom en Jane Karaty, twee Broadwayveteranen. Als tiener van de eighties voelde Dan zich veeleer door hiphop aangetrokken, en erg praktisch: toen hij twaalf werd, begonnen vader en moeder Karaty een eigen dansstudio.

Nochtans was dansen naar eigen zeggen niet zijn eerste roeping. Aanvankelijk wilde hij sportman worden en bovendien haalde hij ook nog een journalistiek diploma. Aangezien je met dat laatste in het echte leven weinig kunt aanvangen, versierde Karaty via familieconnecties een rolletje in de Broadwayversie van Footloose – u misschien bekend van de film met Kevin Bacon uit 1984. Karaty werd er opgemerkt door de entourage van Britney Spears, en zo kwam hij in haar Oops!… I Did It Again-wereldtournee terecht.

Van danser werkte Karaty zich op tot choreograaf, met opdrachten voor onder meer la Spears, Justin Timberlake en Kylie Minogue. ‘Diamond Dan’ blijft er wel eerlijk over. ‘Voor elke dansauditie waarin ik slaagde, was het meer dan twintig keer niets’, vertelde Karaty in een interview. Ook door Madonna werd hij een keer geweigerd: ‘Nog voor ik de kans kreeg om te dansen, werd de auditie stopgezet. Ik was niet groot genoeg. Ik liep de ruimte in en ze zeiden ’thanks but no thanks’.’

Behalve voor hele tournees stond Karaty ook in voor de choreografie van de film Music and Lyrics met Hugh Grant. ‘Grant haatte mij, want als ik op de set was, moest hij dansen’, vertelde hij daarover. Vervolgens schopte Karaty het tot jurylid bij de originele Amerikaanse versie van So You Think You Can Dance?. Prompt werd hij de wereld ingestuurd om in de jury van de lokale versies te zetelen: Canada, Australië en dus ook in België en Nederland.

En Karaty lijkt het wel naar zijn zin te hebben in het gidsland op de dool. Na So You Think You Can Dance? volgden in Nederland nog zitjes in My name is Michael en Holland’s got talent. Het steeds over en weer vliegen vanuit de States werd wat vermoeiend, en dus besloot Karaty eerder deze maand om zich definitief in Nederland te vestigen.

En nu is er dus The Ultimate Dance Battle, wat een dansrealityprogramma wordt genoemd. Karaty daagt vijf topchoreografen uit om het tegen elkaar op te nemen met nog te vormen danscrews. De besten zullen het tegen elkaar opnemen in battles tijdens liveshows op 2BE. De presentatie is in handen van de Nederlandse Lieke van Lexmond – wier voornaamste wapenfeit volgens een luie google een fotoshoot in Playboy is – en Sean Dhondt. De ex-zanger van Nailpin maakt na een aantal jaren bij JIM nu zijn opwachting bij 2BE én bij vtm.be voor Idool.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content