The Return of the King, het derde deel van The Lord of the Rings, draait vanaf deze week in de bioscoop (zie bespreking op pagina 74). Om ten volle van de spectaculaire afsluiter van deze Tolkien-verfilming te genieten én ook alle plotlijnen te begrijpen, doet u er goed aan de op dvd verschenen langere versie van het middenluik The Two Towers nog eens te bekijken.

Hoe sterk de dvd-release vandaag de dag de commerciële strategie van een bioscoopfilm bepaalt én tegelijk een ‘artistieke’ verrijking kan betekenen, werd al in 2002 op dramatische wijze bewezen met de Special Extended Edition van het eerste deel, The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. In plaats van 178 minuten in de bioscoop, nam de film daar maar liefst 30 minuten meer in beslag. Het ritme van de vertelling/verbeelding werd, mede dankzij een halfuurtje nieuwe muziek van Howard Shore, echt the stuff of legends. Peter Jackson gaf zijn personages de tijd om zich bewust te worden van hun rol in het avontuur. Aragorns bloedlijn kreeg ook meer diepte en de scène waarin Galadriel (Cate Blanchett) het genootschap elvengeschenken geeft, bleek verdraaid handig voor de sequels.

Wie bij de bioscoopversie van The Two Towers zijn ontgoocheling niet kon onderdrukken, keek verlangend uit naar de Special Extended Edition op dvd. Daarvoor werden 43 minuten toegevoegd aan de theatricalcut (222 minuten in plaats van 179). De druk om in de bioscoopversie van The Two Towers onder de 3 uur te blijven, bleek nog veel hoger dan bij het eerste deel, zeker omdat Jackson geen raad wist met de drie parallelle verhaallijnen. De Special Extended Edition van The Two Towers lost dat probleem evenwel niet op, terwijl The Return of the King daar veel beter in slaagt (zij het misschien door de psychologische drempel van 3 uur achter zich te laten en op 210 minuten af te klokken). Wel krijgen op deze dvd een aantal personages wat meer achtergrond en daardoor meer ruggengraat . De belangrijkste aanwinst is de gevoelige uitbreiding van het aandeel van Faramir, broer van Boromir (die in The Fellowship of the Ring sneuvelt). Doordat je inzicht krijgt in de broer-broer- en vader-zoonrelatie, begrijp je Faramirs belang in The Return of the King (in tegenstelling tot Tolkien, laat Jackson Faramir wel even onder de invloed van de Ring komen). Jo Smets

DOOR patrick duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content