Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De Twilighthype – Geen vampiers – of toch niet veel – in ‘The Twilight Zone’, wel een redelijke remake van de tv-klassieker.

Reeks: **

Extra’s:

(Dutch Film Works)

Ook het tweede en derde (en tevens laatste) seizoen zijn verschenen.

Reeks. Als je vandaag de woorden ‘The Twilight Zone’ in de mond neemt, is de kans groot dat de meeste omstanders denken dat je het over een nog uit te komen vampierfilm hebt. Dus voor al wie in zwijm valt bij het zien van Robert Pattinson: een lesje tv-geschiedenis. The Twilight Zone was een Amerikaanse serie uit de jaren 50 en 60, over allerlei mysterieuze en/of bovennatuurlijke fenomenen – tijdreizen, buitenaardse wezens en jawel: vampiers – met korte afleveringen die elk een afzonderlijk verhaal vormden. Het was een van de eerste tv-reeksen van een hoog niveau en met een zekere ernst, en ze staat nog altijd te boek als een klassieker.

Deze box bevat niet de originele reeks – die is bij ons helaas nog altijd niet op dvd te verkrijgen – maar de remake uit de jaren 80. In 1983 draaiden enkele regisseurs, onder wie Steven Spielberg, een bioscoopfilm als hommage aan The Twilight Zone, en in de nasleep daarvan kwam er ook een serie. Een echte remake was dat weliswaar niet, want van het origineel werd maar een handvol afleveringen overgedaan, maar het principe was hetzelfde: korte verhalen van zowat twintig minuten in een spookachtige sfeer waarin het onverklaarbare een hoofdrol speelt. Net als in de eerste Twilight Zone – waar onder meer Buster Keaton en Charles Bronson te zien waren – werkten er ook weer grote namen mee, zowel achter de camera (regisseurs als Wes Craven, William Friedkin of Joe Dante) als ervoor (Bruce Willis, Morgan Freeman en Helen Mirren).

Maar goed, is de serie een kwarteeuw later nog altijd het bekijken waard? Wel, misschien zijn we bevooroordeeld – voor ondergetekende is The Twilight Zone puur jeugdsentiment – maar dat valt behoorlijk mee. De beeldkwaliteit is niet om aan te zien (de video waarop gedraaid werd, blijkt niet bijzonder goed bestand tegen de tand des tijds), maar veel afleveringen zijn nog altijd zeer efficiënt vertelde griezelverhalen, waarin je in een kleine twintig minuten tijd bij je nekvel wordt gegrepen. Met als hoogtepunten Some Peace and Quiet, over een overwerkte huismoeder die ontdekt hoe ze de tijd kan stilzetten, en Nightcrawlers, over een Vietnamveteraan wiens nachtmerries tot leven komen.

In tegenstelling tot het origineel, dat een halve eeuw na dato bij vlagen nog steeds briljant is, kun je The Twilight Zone niet echt essentiële televisie noemen, maar er zijn in de jaren 80 véél slechtere dingen gemaakt.

Geen extra’s.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content