THE SKETCH SHOW

0.15 – CANVAS

Met Sketch-Up – vat u ‘em? – bewijst VTM voornamelijk dat zelfs de beste quickies uit 20 jaar zendergeschiedenis je slechts als een gewond geitje aan het lachen kunnen brengen. Het verhaal is zo oud als de straat, maar de Britse comedy torent daar steevast hoog bovenuit. Het is jammer genoeg een even groot cliché dat Canvas dergelijke series zo laat uitzendt dat enkel insomnia-patiënten en autodieven er lol aan beleven.

The Sketch Show, een ITV-reeks waarvan de titel de lading perfect dekt, is niet meer dan een aaneenschakeling van visuele gags, taalkundige grapjes en absurde kolder, maar op zo’n kruissnelheid afgevuurd dat je achterhoofd zich spontaan drukt in de zetel. Richard Boden, bekend van Blackadder, tekende voor de regie, en Ricky Gervais is een van de grote kleppers die eraan meeschreef.

De namen Lee Mack, Karen Taylor, Tim Vine en Ronni Ancona doen waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen, maar ze verdienden in het thuisland hun sporen als stand-upcomedians. De serie loopt al een tijdje in Engeland, en kreeg ook een Amerikaanse remake: Kelsey Grammer Presents The Sketch Show, gepresenteerd door – u raadt het – Kelsey Grammer alias Frasier Crane.

One of the most radical comedy shows in years‘, schreef The Independent over de originele Britse versie, en als u hen ook al niet op hun woord wil geloven: The Sketch Show won in 2002 de Bafta Award voor de beste Britse comedy, en werd ook genomineerd voor de Gouden Roos van Montreux en voor de British Comedy Award. Nee, we vrezen dat er voor comedyliefhebbers écht niets anders opzit dan vannacht gewoon de slaap uit hun ogen te wrijven.

Il était une fois en Côte d’Ivoire Documentaire over politieke onstabiliteit in Ivoorkust. Felix Houphouët-Boigny werd in 1960 president van de republiek Ivoorkust en maakte van het land een eenpartijstaat. Hij overleed in 1994 en werd door partijgenoot Henri Bedié opgevolgd. Die werd na een militaire machtsovername in 1999 vervangen door Robert Guéï, die voorzitter van het Nationaal Bevrijdingsfront werd. In oktober 2000 werd Laurent Gbabgo president, maar het bleef onrustig en uiteindelijk brak een burgeroorlog uit (20.40 – Arte). Bedazzled * Harold Ramis, VS 2000. Ice Harvest, de nieuwe misdaadkomedie van Harold Ramis ( Groundhog Day) loopt momenteel in de bioscoop. Dit is zijn bij momenten geïnspireerde remake van de gelijknamige Dudley Moore/Peter Cook-film, een fantasie van Stanley Donen over een duivel op zoek naar zielen (21.10 – Kanaaltwee) Love Actually(0) Richard Curtis, VS-GB 2003. ‘Deze film is zo gedrenkt in zijn upbeatgevoel dat het Frank Capra emotioneel gereserveerd maakt’, schreef een Britse persstem over deze rom-com, die zo overdreven suikerzoet is dat het wel lijkt alsof hij het effect van een diabetesgebak najaagt (21.10 – VijfTV) Free Radicals ** Barbara Albert, AU-D-CH 2002. Ingenieus patchwork dat flirt met het bovennatuurlijke over het toeval en het lot. Alles draait om de dood van een jonge vrouw, een gebeurtenis die het leven van een aantal mensen in een klein dorp in Oostenrijk gaat beïnvloeden. Cineaste Barbara Albert maakt veel gebruik van droge zwarte humor, waardoor de toon voortdurend luchtig blijft (22.40 – ARTE).

G.V.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content