THE SEX PISTOLS ****

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Never Mind the Bollocks,Here’s the Sex Pistols

punk / Universal

WAT?

Het was John Lennon die het als eerste aandurfde om de Britse Queen en plein public te treiteren. Tijdens een concert in aanwezigheid van Hare Majesteit verzocht hij de mensen in de goedkoopste zitjes om in de handen te klappen. ‘And the rest of you’, zo vervolgde hij met een betekenisvolle blik naar de koninklijke suite, ‘just rattle your jewellery.’ Lachte de Queen een beetje groen om het plaagstootje van John Lennon, dan trok ze wellicht lijkbleek weg bij de welgemikte kick in the groin die de Sex Pistols haar in 1977 verkochten. ‘God save the queen’ bleek plots foutloos te rijmen op ‘fascist regime’, en de dreunende drie-akkoordensongs waarin de Sex Pistols die bepaald anarchistische boodschap verpakten, zetten het stijfdeftige Engeland ogenblikkelijk op zijn kop. Met Never Mind the Bollocks wilden de Pistols niet alleen de beruchtste punkplaat uit de geschiedenis maken, Johnny Rotten en de zijnen zouden ook definitief afrekenen met de Britse klassenmaatschappij in het algemeen en Her Majesty the Queen in het bijzonder. Het bleef bij de beruchtste punkplaat aller tijden, want hun eerste album – deze maand precies 35 jaar oud – was meteen ook hun laatste. Drie maanden na de release waren de Sex Pistols gesplit, Lizzie zit nog altijd op haar troon.

GEPREZEN OVER VERGUISD?

Muzikaal deden de Pistols niks wat pakweg The Sonics of The Stooges hen al niet hadden voorgedaan. Maar ze deden het met net iets meer flair, en vooral: met de hulp van manager Malcolm McLaren, de geslepen marketingstrateeg die een plaat vol arrogante teringherrie toch maar mooi naar de top van de Britse hitlijsten loodste. Alleen Tom Waits was niet helemaal mee met de drie-akkoordenpunk van de Pistols: ‘It’s like a room without furniture, completely empty.’

EN VANDAAG?

Weinig platen evoceren vandaag nog zo goed de maatschappelijke impact die ze hadden bij de oorspronkelijke release. Want marketing of niet: Never Mind the Bollocks ademt nog altijd muzikale rebellie en hondsbrutale razernij – punk, quoi. De nieuwe deluxe edition met B-kantjes, live-opnames en lekker spitante linernotes zet een krachtig uitroepteken achter de fuck you van weleer.

CUI BONE?

Voor groepen als Buzzcocks, Dead Kennedys of dichter bij huis The Kids waren de Sex Pistols de lont aan hun kruitvat. Joy Division werd zelfs opgericht tijdens een optreden van de Pistols.

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content