* 22.10 – BBC2

Nadat Jimi Hendrix vorige week nog The Road To Woodstock plaveide met gierende gitaarsolo’s en rebelse rhythm-‘n-blues, gaat The Seven Ages of Rock nu op zoek naar de relatie tussen muziek en kunst. Met nooit eerder vertoond beeldmateriaal van de multimediale popart van Andy Warhol en de Velvet Underground, de sinistere elegantie van Peter Gabriels Genesis, de theatrale shows van Pink Floyd en andere kunstminnende rockers. Dat muzikanten graag flirten met andere cultuurtakken, is welbekend.

De Nederlandse allroundkunstenaar Herman Brood mag niet in dit lijstje ontbreken. Zijn kleurrijke schilderijen droegen steevast zijn eigen naam in dikke zwarte letters.

Rolling Stone Ron Wood studeerde ooit aan de Ealing School of Art en tekent nu vooral andere musici. Zo ontwierp hij de hoes van Claptons Crossroads en schonk hij Bill Clinton een dubbelportret van Billie Holiday en Bessie Smith. Voor een Wood tel je makkelijk zo’n 60.000 euro neer.

Kim Gordon verzorgt niet enkele de baslijnen bij noiseband Sonic Youth, maar ook multimediale tentoonstellingen. Onder meer Kim’s Bedroom toonde de door haar geliefde symbiose tussen muziek en beeldende kunst.

Professioneel substantiegebruiker en occasioneel zanger van Babyshambles Pete Doherty heeft alweer een nieuwe hobby: de schilderijen in zijn eigen bloed gaan alvast vlotjes over de toonbank.

Rudy Trouvé is van vele kunstmarkten thuis: hij bouwde ooit een Antwerps bordeel om tot creatief centrum, speelde als gitarist in groepjes als het vroege dEUS en creëerde heel wat beeldend werk. Veel van dEUS’ affiches, hoezen en T-shirts zijn van zijn hand.

Don Van Vliet, aka Captain Beefheart, trok zich na zijn baanbrekende muzikale werk terug in de Mojavewoestijn en laat zich daar inspireren tot spontane figuratieve en abstracte vormen die aan de Cobragroep doen denken.

Zelfs Herman Sherman wil zijn steentje bijdragen. Rock Werchter-gangers mogen met hun polsbandjes niet enkel op de wei, maar ook naar musea overal te lande. Sinds vorig jaar vindt in Leuven trouwens Popvis plaats, een festival dat een brug wil slaan tussen popmuziek en audiovisuele kunst.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content