THE PILLARS OF THE EARTH

Zondag 8/1, 22.15 – 2BEAh, de middeleeuwen, die donkere periode waarin de machthebbers constant met elkaar overhoop lagen, de gewone man en vrouw het gelag moesten betalen voor de spilzucht van de rijken en de geestelijken iedereen de morele les spelden, maar ondertussen zelf wel de grootste zonden begingen: wat een geluk dat we daar toch van af zijn… Enfin, The Pillars of the Earth – een achtdelige serie gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Ken Follett – keert in ieder geval terug naar een van de donkerste tijden uit de geschiedenis van Engeland: The Anarchy. Toen in 1120 prins William tragisch om het leven kwam, verdween de rechtmatige troonopvolger van koning Henry van het toneel. Bij de dood van Henry in 1135 brak er tussen zijn dochter Maude en haar neef Stephen een strijd om de opvolging los, een oorlog die bijna twee decennia zou duren en het hele land verscheurde.

De strijd om de troon is echter het decor voor een ander verhaal, dat van de bouw van een kathedraal. Als de kerk van de stad Kingsbridge afbrandt, besluit prior Philip, de plaatselijke abt, om samen met de ambitieuze bouwheer Tom Builder de ruïne te vervangen door een kathedraal gebouwd volgens de allernieuwste architecturale inzichten. Zoiets vergt natuurlijk veel tijd en geld, en om beide dingen te verkrijgen, moet Philip proberen te laveren tussen alle politieke valkuilen die de strijd om de troon met zich meebrengt. Aangezien de overste van Philip, de listige aartsdiaken Waleran (gespeeld door Ian McShane, bekend als Al Swearengen uit Deadwood), het geld voor de kathedraal liever voor zichzelf zou houden én bovendien betrokken partij is in de strijd om de troon, is dat geen sinecure.

De eerste aflevering van The Pillars of the Earth – een vijftig minuten durend geschiedenislesje waarin alle achtergrondinformatie samengepropt wordt – is bijzonder matig, maar daarna wordt het niveau gelukkig opgekrikt. Goed, sommige personages en scènes zijn niet echt evenwichtig en historisch correct is de reeks al helemaal niet – het complot rond de dood van prins William is bijvoorbeeld verzonnen, maar toch is dit een meeslepende en – met dank aan producenten Tony en Ridley Scott – bij momenten visueel indrukwekkende minireeks. Of ze naast het boek mag staan, kunnen we niet zeggen, maar voor liefhebbers van historisch drama is The Pillars of the Earth zeker de moeite.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content