The Outsider

Reserveer alvast een plek in uw volgende eindejaarslijstje: The Outsider, de zenuwslopend trage maar uiterst enge HBO-adaptatie van de gelijknamige Stephen King-roman uit 2018, wordt van het beste wat u dit jaar op het kleine scherm zult zien.

De premisse van deze tiendelige miniserie oogt nochtans weinig origineel. Wanneer de slome rechercheur Ralph Anderson (bijrolveteraan Ben Mendelsohn) jeugdbaseballcoach Terry Maitland (Jason Bateman uit Ozark) publiekelijk in de boeien laat slaan voor de gruwelijke moord op een jongetje, denkt hij heel goed te weten wat hij doet. Alle sporen en getuigenverslagen wijzen namelijk in de richting van de coach. Maitland schreeuwt zijn onschuld uit, en hij blijkt een punt te hebben: er duiken camerabeelden op die minstens grote twijfel zaaien omtrent zijn schuld. Wanneer Anderson na een nieuw dramatisch voorval op non-actief wordt gezet, huurt hij de hoogbegaafde privédetective Holly Gibney (Cynthia Erivo uit Widows) in om de moord te helpen uitpluizen. Al snel blijkt dat er een duistere kracht aan het werk is die langzaam maar zeker een invloed uitoefent op iedereen die bij de zaak betrokken is.

Het werk van de intussen 72-jarige horrorkoning Stephen King was de afgelopen jaren alomtegenwoordig op het kleine en grote scherm. Veel memorabels leverde dat niet op: de filmadaptaties van The Dark Tower, It, Pet Sematary en Doctor Sleep bleven ver onder de verwachtingen en op tv-gebied is alleen het eerste seizoen van Mr. Mercedes blijven hangen. Laat het aan huis van vertrouwen HBO om daar verandering in te brengen.

Showrunner Richard Price (die de pen vasthield bij onder meer The Wire en The Deuce) kneedt met de hulp van misdaadauteur Dennis Lehane ( yep, die van Mystic River) Kings bronmateriaal tot een omineus moordmysterie, maar ook tot een aangrijpende bespiegeling over hoe de dood van een kind vreet aan het leven van zij die achterblijven.

Grootste troef is de look-and-feel van de serie. De ontregelende kadrering, de ongewone camerastandpunten, het gezapige, haast hypnotiserende ritme en de ronduit beangstigende muziek van het duo Danny Bensi & Saunder Jurriaans ( Ozark, American Gods): alles is erop gericht om u van uw à propos te brengen. Iets wat moeiteloos zal lukken. Gelukkig geeft Play More blijk van medeleven door The Outsider in genadige, wekelijkse dosissen toe te dienen.

Vanaf zondag 12/1, Play More

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content