21.15 – Canvas’Al wat ik ooit wou, is met behulp van stand-upcomedy de wereldvrede tot stand brengen. En nu dat gelukt is, kan ik me concentreren op mijn eigen komische reeks.’ Aan het woord is Omid Djalili, een Brits-Iraanse komiek die in Groot-Brittannië al enkele jaren een vaste waarde is in het stand-upcircuit. Na enkele succesvolle tournees kreeg hij van de BBC de kans om zijn eigen serie te maken, The Omid Djalili Show.

De man Omid Djalili (°1965) is de zoon van een Iraanse vader en een Britse moeder. Hij brak in 1995 door op het Fringe-festival van Edinburgh – de Gentse Feesten maal tien – met de stand-uproutine Short, Fat Kebab Shop Owner’s Son, waarin hij het multiculturele leven in Groot-Brittannië op de korrel nam. Sindsdien ging het alleen maar beter: zijn tournees verkochten meteen uit, The Observer nam hem in 2003 op in de lijst ’50 grappigste komieken van Groot-Brittannië’ en in de VS kreeg hij een rol naast Whoopi Goldberg in de komische tv-serie Whoopi. Djalili was ook te zien in films als Gladiator, The Mummy en Pirates of the Caribbean: At the World’s End, zij het als ‘iemand in de achtergrond die er Midden-Oosters uitziet’, zoals hij zelf ooit zei. Toen Djalili in 2005 terug in Edinburgh was, brak de ticketverkoop voorzijn show No Agenda alle records.

Zijn show Eind 2007 ging op de BBC The Omid Djalili Show in première, een mix van stand-upcomedy en sketches, vooral rond thema’s als immigratie en de vooroordelen in het Westen en het Oosten. Enkele vaste elementen zijn Pride and Racial Prejudice, een alternatieve verfilming van Jane Eyres klassieker, en Kebab Shop The Musical, een muzikale reeks over de spanningen tussen allochtonen van de eerste en de tweede generatie.

Typische quote ‘Het is vreemd dat de bommenleggers in Londen precies het Edgware Roadmetrostation uitkozen. Omdat dat, na Mekka, wellicht toch de meest islamitische plaats op de planeet is.’

Trivia In 2005 mocht Omid Djalili meedoen in Top Gear, als een van de ‘Stars in a Reasonably Priced Car’. Tijdens de opnames heeft de komiek naar eigen zeggen kunnen uitvissen wie ‘The Stig’ is, de mysterieuze autobestuurder die de gevaarlijkste tests uitvoert. In een interview enkele maanden geleden claimde Djalili dat The Stig volgens hem niemand minder dan Lewis Hamilton is…

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content