Zaterdag 31/1, 21.20 – VT4. Jonathan Demme met Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber. VS 2004. (1) – Vrijdag 6/2, 23.00 – 2BE. Andrew Niccol met Ethan Hawke, Uma Thurman, Alan Arkin. VS 1997. (2)

Met bedrog, paranoia, een coup en controle op hersencellen en menselijk DNA is er aan enge toekomstvisioenen geen gebrek in de onheilsthrillers The Manchurian Candidate en Gattaca. Waaraan we dat te danken hebben? De gevreesde inplanttechnologie, jawel.

The Manchurian Candidate is een update van John Frankenheimers gelijknamige klassieker uit 1962. In dat bloedstollende origineel hersenspoelden de communisten enkele Amerikaanse soldaten zodat ze de president zouden kunnen vermoorden.

In Demmes sterk geactualiseerde versie heeft een multinationalgroep in het brein van presidentskandidaat Liev Schreiber een chip laten inplanten. Zo kunnen ze hem van op een afstand steeds controleren.

Het dystopische Gattaca vertrekt van een totaal andere en veeleer Brave New World-achtige premisse, met een utopische, haast steriele samenleving in handen van een dubieuze staatscorporatie die genetische apartheid organiseert.

Eén man (Ethan Hawke) probeert aan het systeem te ontsnappen. Elke morgen neemt hij de identiteit aan van een kreupele, maar genetisch perfecte man door diens haren, huidcellen en urine op haast rituele wijze in te brengen. Hij doet dat omdat hij astronaut wil worden, maar als bijziende geen kans maakt op een baan die enkel voor de biologisch superieure elite is weggelegd. Dat hij daardoor nogal paranoïde is, spreekt voor zich.

De cast van The Manchurian Candidate acteert ijzersterk, met Denzel Washington en Meryl Streep als een reactionaire senator op kop. Maar: terwijl er in het origineel nog satirische uithalen naar het paranoiagevoel uit de tijd van de Koude Oorlog zaten, bespeelt Demmedat gevoel hier wel, maar schuift hij de satire aan de kant.

Het schokeffect is in Gattaca – in het tijdschrift Wired onlangs nog tweede in het lijstje van beste sciencefictionfilms – véél groter. Bovendien is deze bijzonder stijlrijke nachtmerrie in glaciale decors meer auteursgebonden: regisseur Andrew Niccol is ook de scenarist van The Truman Show en S1m0ne, eveneens twee boeiende films over schijn en werkelijkheid, identiteit en controlerende beeldvorming.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content