THE KILLING – SEIZOEN 3 ****

SOFIE GRÅBØL kruipt nog één keer in de warme trui van Sarah Lund. Het derde seizoen van THE KILLING is meteen het laatste.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

KILL! KILL! KILL! – De Deense misdaadserie The Killing eindigt zoals ze ooit begon: ijzersterk.

Reeks: ****

(Lumière).

De derde reeks van The Killing is vanaf 8/1 ook te zien op Prime Series.

REEKS De cirkel is rond. De Deense misdaadserie The Killing heeft sinds ze een paar jaar geleden de wereld rondging heel veel invloed gehad op tv-schrijvers. Het is dan ook niet vreemd dat je dit derde en laatste seizoen nauwelijks kunt bekijken zonder te denken aan enkele andere titels, van The Bridge (een sleutelscène speelt zich af op de brug tussen Denemarken en Zweden) over Borgen (de premier is betrokken partij in de zaak die Sarah Lund onderzoekt) tot Deadline 14/10 (alles draait om een meisje dat verdwijnt in de aanloop naar de verkiezingen).

Voor de goede orde: van de series die deel uitmaken van de ‘Scandinavische golf’ vinden wij Borgen met voorsprong de beste, omdat die geen meanderende moordplot nodig heeft om je aan het scherm te kluisteren. Maar The Killing is wel de spannendste en best gemaakte misdaadreeks van de hoop, zeker sinds het tweede seizoen. De twintig afleveringen lange eerste reeks leed na een ijzersterk begin wat onder de manier waarop de ene verdachte na de andere op- en afgevoerd werd. Het tweede en ook dit derde seizoen zijn de helft korter, en dat zorgt ervoor dat de schrijvers hun verhaal zonder al te veel omwegen naar de ontknoping kunnen leiden.

The Killing opent ditmaal met de moord op een zeeman, die aan boord van een schip in de haven van Kopenhagen om het leven wordt gebracht. Het is een misdaad waar Sarah Lund niet echt veel interesse in heeft, maar dat verandert als rederij Zeeland bij de zaak betrokken raakt. Zeeland is een van grootste en belangrijkste bedrijven van Denemarken, en als het dochtertje van de CEO ontvoerd wordt door de persoon die de eerste moord heeft gepleegd, gaan alle poppen aan het dansen, zowel bij de politie als in het kabinet van de premier. Wat volgt, is een verrassend en erg secuur verteld kat-en-muisspel, waarin Lund koortsachtig op zoek moet naar de dader van een vroegere misdaad om de kidnapper tevreden te stellen.

Wie denkt dat The Killing ooit meer is geweest dan een misdaadreeks, dwaalt. U hoeft alleen maar het tweede seizoen van The Wire, dat zich ook in de haven afspeelde, naast deze jaargang te leggen om te zien dat de Deense serie niet de diepgang of de gelaagdheid heeft van de echt grote reeksen. Maar qua pure entertainmentwaarde en spanning zijn er weinige die hieraan kunnen tippen, ook al die Scandinavische krimi’s niet die er in het kielzog van The Killing zijn gekomen. Geen extra’s.

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 2 exemplaren van de The Killing-verzamelbox. Zie pagina 8.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content