Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Een nieuwe Spock, een nieuwe Kirk. Maak kennis met de protagonisten van de recentste Star Trek.

NERO

Rol De wraakzuchtige leider der Romulanen die de vernietiging van zijn moederplaneet wel érg persoonlijk neemt en de interplanetaire federatie van Kirk, Spock en co daarvoor verantwoordelijk acht. Zijn motto: niemand kwetst ons ongestraft.

Acteur Eric Bana (40)

Bekend van De getatoeëerde socio-paat Mark Reed in Chopper (Andrew Dominik, 2000), de groen uitslaande wetenschapper Bruce Banner in Hulk (Ang Lee, 2003), de helmboswuivende Trojaan Hector in Troy (Wolfgang Petersen, 2004) en de Mossadagent Avner in Munich (Steven Spielberg, 2005).

Over Star Trek ‘Met zijn wraaklust zal Nero in het universum wel niet veel vrienden maken, al kan ik hem best begrijpen. Mocht mijn planeet vernietigd worden terwijl de intergalactische Verenigde Naties gewoon staan toe te kijken, zou ik ook behoorlijk nijdig zijn. Nero is geen slechterik pur sang. Hij is een getormenteerde ziel die zijn woede op de verkeerden richt. Die morele complexiteit is typisch voor J.J. Abrams. Het mag dan pure spektakelcinema zijn, hij stopt er wel een hart in. Dat verklaart ook het succes van Alias en Lost.’

JAMES T. KIRK

Rol De impulsieve, chronisch geile antipode van de hyperrationalistische Spock. Heeft zijn vader – zelf een legendarische kapitein – nooit gekend en flaneert zo’n beetje doelloos door het leven. Tot hij uitgedaagd wordt om in papa’s voetsporen te treden en hij moediger en ambitieuzer blijkt dan zijn nonchalance doet vermoeden.

Acteur Chris Pine (28)

Bekend van Niets eigenlijk. Tenzij u de blonde Los Angelino heeft opgemerkt in de romantische komedies Princess Diaries 2 (Gary Marshall, 2004) en Just My Luck (Donald Petrie, 2006) of in de wijnkomedie Bottle Shock (Randall Miller, 2008).

Over Star Trek ‘Ik heb William Shatner een brief gestuurd en hij heeft me ook zijn fiat gegeven, maar ik heb niet met hem over Kirk of de film gepraat. Ik wilde er immers geen imitatie van maken. Ik wilde vooral Kirks humor, arrogantie en gedrevenheid vatten, niet Shatners typische into-natie of mimiek. Plus: je wil me zeker niet horen zingen. Ook dat laat ik met plezier aan the Shat over.’

MISTER SPOCK

Rol Half Vulcan, half mens. Ge-niaal student en geboren kapitein, al ligt hij voortdurend in de knoop met zijn gemengde roots. Besluit zijn moederplaneet te verlaten om de Starfleetacademie te vervoegen. Hij maakt er meteen een blitzcarrière, maar ligt als koele rationalist wel regelmatig met de opvliegende Kirk in de clinch.

Acteur Zachary Quinto (31)

Bekend van Computerexpert Adam Kaufman in de derde reeks van de thrillerserie 24, de koele seriemoordenaar Sylar in de superheldenserie Heroes en gastoptredens in tv-series als CSI, Six Feet Under en Charmed.

Over Star Trek ‘Leonard Nimoy had een clausule in zijn contract die bepaalde dat hij zelf zijn opvolger mocht kiezen. Uiteraard was ik apetrots toen hij mij koos en me op Star Trek-conventies zelf aan de fans ging voorstellen. Ik weet dat Leonard altijd met Spock geassocieerd zal blijven en dat hij het daar vroeger wel eens lastig mee had. Maar als je ziet wat voor een rijk en gevarieerd leven hij heeft geleid – als acteur, producent, regisseur én mens – dan ben ik niet bang voor Spocks impact op mijn carrière. Ik heb voor drie films getekend en vind de rol geweldig, maar daarnaast ben ik vrij om te doen wat ik wil.’

UHURA

Rol De sexy, Afro-Amerikaanse communicatie-experte aan boord van de USS Enterprise. Wordt voortdurend opgevrijd door Kirk, al gaat haar hartje vooral sneller kloppen wanneer Spock zijn wenkbrauw de hoogte inhijst.

Acteur Zoe Saldana (30)

Bekend van De ambitieuze Eva in de dansfilm Center Stage (Nicholas Hytner, 2000), waarvoor haar opleiding als ballerina goed van pas kwam. Vertolkte verder ook bijrollen in Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Gore Verbinski, 2003) en The Terminal (Steven Spielberg, 2004). In het najaar is ze te zien als de leading lady van James Camerons langverwachte 3D-actiefilm Avatar.

Over Star Trek ‘Ik heb de originele serie nooit gezien, maar ik kende wel haar belang voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Ik was trots om in de voetsporen van Nichelle Nichols – de originele Uhura – te kunnen treden. Die heeft in de sixties pionierswerk verricht voor de Burgerrechtenbeweging en was een rolmodel voor miljoenen zwarte meisjes. Ik zeg niet dat Obama zijn overwinning aan Star Trek te danken heeft, maar je mag de emancipatorische impact van Uhura nooit onderschatten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content