THE HOUR

'THE HOUR'. Mee met de (verleden) tijd.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

HET UUR VAN DE WAARHEID – Het eerste seizoen van ‘The Hour’ is weliswaar niet ‘het Britse antwoord op ‘Mad Men”, maar wel een erg onderhoudend nieuwsdrama.

SEIZOEN 1

Reeks: ***

Extra’s: **

(Bridge/Just)REEKS Enkele dagen geleden maakten de mannen en vrouwen van Mad Men hun comeback op het Amerikaanse tv-scherm na een afwezigheid van zowat anderhalf jaar, wat gepaard ging met een enorme media-aandacht in de VS. Fans in Vlaanderen die willen zien hoe Don Drapers bizarre huwelijksaanzoek op het einde van het vierde seizoen uitpakt (en niet hun toevlucht nemen tot illegale wegen), zullen nog even moeten wachten tot de nieuwe afleveringen de oversteek maken. Wie dringend nood heeft aan een dosis vrijelijk rokende mannen in maatpak en vrouwen met zandloperfiguur, kan wel terecht bij The Hour, een BBC-reeks die zich afspeelt halverwege de jaren vijftig en dus qua look veel met Mad Men gemeen heeft.

Vanwege het gelijkaardige decor werd The Hour bij de start vorig jaar al snel ‘het Britse antwoord op Mad Men‘ genoemd, maar die vergelijking is te veel eer en bovendien niet helemaal terecht. The Hour is minder geïnteresseerd in de psychologie van de personages en de manier waarop hun leven ons een spiegel voorhoudt, maar legt veel meer de nadruk op de plot. Alles draait rond enkele BBC-journalisten die de kans krijgen om een nieuw magazine te maken over de belangrijkste gebeurtenissen in binnen- en buitenland, getiteld The Hour. Terwijl de makers nog hun draai proberen te vinden, breekt de Suezcrisis uit en trekt het Britse leger samen met de Fransen en de Israëli’s ten strijde tegen de Egyptische president Nasser, die in de zomer van 1956 het Suezkanaal nationaliseerde. Als The Hour probeert te onderzoeken of de regering al langer plannen koesterde om Egypte binnen te vallen en kritiek wil uiten op de expeditie, krijgen de journalisten te maken met tegenwerking van op de hoogste niveaus – en met enkele vreemde regels omtrent de nieuwsgaring in de jaren vijftig. Ondertussen raakt een jonge redacteur ook betrokken bij een moordzaak in de Londense metro waar een spionagegeur rond hangt.

The Hour bevat wel wat soapelementen, vooral wat betreft het stormachtige liefdesleven van ankerman Hector (gespeeld door Dominic West uit The Wire), maar al bij al is deze reeks met zijn verhaal over hoe politiek en journalistiek zich met elkaar verhouden veeleer met de miniserie State of Play dan met Mad Men te vergelijken. Dit zesdelige eerste seizoen komt wat traag op gang, maar tegen het – verrassende – einde zijn de makers erin geslaagd een wereld op te bouwen met intrigerende personages, waarin feit en fictie mooi door elkaar worden vermengd.

EXTRA’S Een blik achter de schermen en een documentaire over hoe de set van The Hour werd ontworpen.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content