HARDLEERS. Manhunter Jack Reacher bijt zich al voor de tiende keer vast in een bijzonder sinistere misdaad, zonder aan efficiëntie in te boeten.

The Hard Way

LEE CHILD

DELACORTE PRESS, 384 BLZ., euro 19,50

De in het Engelse Coventry geboren Lee Child was ooit een van Groot-Brittanniës meest vooraanstaande televisietalenten, een man die als presentation director verantwoordelijk was voor het succes van legendarische series als Brideshead Revisited, The Jewel in the Crown en Prime Suspect. Toen hij op veertigjarige leeftijd plots werd ontslagen, stortte hij zich op een schrijverscarrière. Killing Floor, de eerste roman met de hardgekookte ex-Military Police-detective Jack Reacher, was meteen een voltreffer en tien boeken later zit er nog geen beetje sleet op Childs franchise – de Reacher-boeken worden inmiddels in 43 landen gepubliceerd en zijn in 29 talen verkrijgbaar. Ook in The Hard Way is dat weer grotendeels toe te schrijven aan de omgeving waarin Reacher moet gedijen, ‘out of reflex and professional interest’. De nachtelijke jungle van New York City in dit geval, die zich tijdens de speurtocht van de rijke West Side tot de schimmiger delen van SoHo en Greenwich Village als een veelkoppig monster manifesteert. Naast een feilloos gevoel voor ritme en explosief geweld, is de sfeerschepping Childs primaire troef. Stephen King riep Childs eerste Jack Reacher-boek ( Killing Floor, 1997) ooit uit tot ‘Best Corrupt Southern Town in a Summer Novel and Best Exploding Warehouse’ terwijl Child Karin Slaughter, de nieuwe meesteres van de psychologische misdaadroman, tot een van zijn diehard fans mag rekenen.

In dit tiende avontuur komt Reacher in aanraking met de sinistere gewezen officier Edward Lane, die er een nog angstaanjagender paramilitair gezelschap van Special-Forces-veteranen op na houdt. Als Lanes bloedmooie vrouw en dochter worden gekidnapt, is geen man te veel, geen prijs te hoog om hen terug te krijgen. Ook Reacher, met zijn buitengewone talent als manhunter, wordt ingezet in de jacht op de bijzonder kwalijke ontvoerder. Maar de gewezen MP ontdekt al snel dat zijn opdrachtgever een gruwelijk geheim verbergt dat teruggaat tot een vergeten gemene oorlog en in een bloedstollende finale ergens in een Engels dorpje zijn beslag zal krijgen.

Waar de jongste twee Reacher-boeken ( The Enemy, een prequel die vooorafging aan Killing Floor, en One Shot uit 2005) de genadeloze cadans van actie en geweld wat leken te zijn vergeten, is The Hard Way – de titel spreekt boekdelen – opnieuw een veelgelaagde, monomane chaser geworden, met genoeg aandacht voor zowel de (forensische) details van het speurwerk als voor de grenzeloze verfijning waarmee de menselijke hersenen hun duisterste spinsels in daden weten om te zetten. The Hard Way is misdaadactie in zijn meest verslavende vorm.

Hans Comijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content