Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Vrouwe justitia – Een klassieke advocatenreeks, maar ook weer niet: ‘The Good Wife’ blaast een oud genre nieuw leven in.

Reeks: ***

Extra’s: **

(Paramount)

Reeks. Als Peter Florrick, de officier van justitie van Chicago, in de cel vliegt na een omkoopschandaal – hij zou in ruil voor enkele wilde nachten met een prostituee aanklachten hebben doen verdwijnen – moet zijn vrouw Alicia plots in haar eentje voor het gezin instaan. Om rond te komen, gaat ze als stagiair-advocaat werken in het kantoor van een oude schoolvriend, waar ze dankzij haar aangeboren talent én de connecties van haar man meteen hoge ogen gooit.

The Good Wife is een klassieke advocatenreeks à la Matlock, waarin een team advocaten elke week een beschuldigde vrij probeert te krijgen door zelf op speurtocht te gaan of in de rechtszaal alle truken van de foor te gebruiken. Net daardoor bewijst deze serie dat de Amerikaanse televisie in de afgelopen decennia een ferme sprong voorwaarts heeft gemaakt. De zaken die Alicia en co voor de voeten krijgen geworpen, zitten namelijk veel inventiever en minder voorspelbaar in elkaar dan die waarmee Matlock zich bezighield. Daarnaast is elke aflevering veel meer dan een verhaaltje over hoe het proces van de week afgehandeld wordt. Over het hele seizoen volg je ook hoe Peter zijn veroordeling probeert aan te vechten, waarbij steeds duidelijker wordt dat het seksschandaal maar een voorwendsel was om de officier van justitie van het toneel te laten verdwijnen. Tegelijk wordt in The Good Wife het persoonlijke drama van Alicia (een erg sterke rol van Julianna Margulies, hier vooral bekend dankzij E. R. ) uitgespit, en zie je hoe de bedrogen echtgenote moet leren omgaan met de wetenschap dat haar man met prostituees in bed is gedoken en te midden van een mediastorm haar leven weer op orde probeert te brengen.

Niet elke aflevering van het eerste seizoen is even sterk: hier en daar valt een zaak wat licht uit en sommige aspecten – de kinderen van Peter en Alicia die zelf op onderzoek uitgaan – zijn minder geloofwaardig. Maar in 22 afleveringen blaast The Good Wife een genre dat al enige tijd stof lag te vergaren toch nieuw leven in.

Extra’s. Een hele hoop gewiste scènes – men heeft blijkbaar in zowat elke aflevering de schaar moeten zetten – een making-of en een korte documentaire over enkele echt gebeurde schandalen waar de schrijvers het idee van de serie gingen halen.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content