THE GALACTICOS ‘SJIEK IS MICH DAT!’

Thibault Vaninbroukx (rechts). 'De humor zit er nog in - zij het subtieler.'

Het eerste full album dat het Hasseltse wild The Galacticos volgende week in de rekken mikt, verdient een waarschuwing. Hadden ze u en ons op ep Phone Home verrast met vrolijke, Weezerachtige pop, dan blazen ze ons nu omver met gevarieerde, maar immer potige, naar Fugazi neigende gitaarrock. De openingsvraag laat zich raden: Watskeburt?!

Thibault Vaninbroukx (zanger/gitarist): We zijn een jonge band die gretig blijft experimenteren, datskeburt. Het vriendschappelijke vertrek van Siegfried (Smeets, keyboards, nvdr.) zit er zeker ook voor iets tussen – hij concentreert zich op zijn band Roadburg en op zijn studies, waardoor we nu een trio vormen met gitaar, bas (Vincent Loenders) en drums (Jan Geelen). En verder heb ik me met iets meer ernst met de songteksten ingelaten.

Exit de humor die jullie ep kenmerkte?

Vaninbroukx: Ze zit er nog in, zij het subtieler. Ik werk mijn laatste jaar regie af – de interactieve clip bij single Aunt Mary wordt mijn eindwerk – en wil dan scenarioschrijven studeren. Ik zit volop met mijn neus in verfilmde boeken als On the Road, Catch 22 en To Kill a Mockingbird. Mijn teksten staan pal van de referenties, al is de een makkelijker te vinden dan de andere. En hey, de albumtitel is toch al een leuke woordspeling?

‘Paint the Town Rad’, ja. ‘Rad’ is slang voor radicaal – net zoals jullie koerswijziging. Nochtans zat Pascal Deweze – bekend van Sukilove en Broken Glass Heroes – opnieuw achter de knoppen. Wat heb je deze keer van hem opgestoken?

Vaninbroukx: Pascal is naast een subtiele raadgever en een onverbiddelijk werkpaard ook een ware muziekfreak, die ons de meest uiteenlopende dingen liet beluisteren. Van persoonlijke favorieten als Teenage Fanclub en Clinic tot hilarische nummers als die van de Limburgse held Fabrizio. Check zeker diens alternatieve versie van de klassieker Felicidad(van BZN; nvdr.) op Youtube, getiteld Sjiek is mich dat! Dit gezegd zijnde: die laatsten dienden vooral ter ontlading na een harde dag studiowerk.

De hoes is getekend door stripauteur Brecht Evens, die in Angoulême net de Prix de l’Audace heeft gewonnen. Kenden jullie elkaar?

Vaninbroukx: Neen. Schande, want Brecht is ook van Hasselt. Ik wilde gewoon een tekening op de hoes en ben al zoekend bij hem uitgekomen. Hij heeft een aantal personages uit de songteksten én onszelf in een fraai ontwerp gegoten.

Hoe worden jullie dan voorgesteld?

Vaninbroukx:(Lacht) Als drie Jedi’s die zwaardvechtend door de lucht klieven.

May the Force be with you!

PAINT THE TOWN RAD

Uit op 15/2 bij Keremos.

KAREL DEGRAEVE

Partner Content