Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

ALWAYS TAKE THE WEATHER WITH YOU – Het gelegenheidskoppel Jack White & Alison Mosshart heeft een prematuurtje gebaard.

Horehound

Rock

Third Man Records

Wie een beetje met een elektrische gitaar overweg kan en blijk geeft van een bovengemiddelde liefde voor the blues, loopt een grote kans om vroeg of laat te worden ingelijfd bij een van de vele neven-, zij- en hobbyprojecten van Jack White. Naast zijn day job bij The White Stripes heeft het rood-witgestreepte gitaarwonder uit Detroit al in elfendertig andere groepen gespeeld: van The Go over The Upholsterers tot The Raconteurs.

Sinds hij zich als frontman van The Raconteurs al eens laat vervangen door Alison ‘VV’ Mosshart van The Kills, is hij ook met díé bluesminnende gitariste maar een groepje begonnen. En aangezien Jamie Hince, VV’s maatje bij The Kills, almaar dieper in de armen van Kate Moss verdwijnt, bleek la Mosshart zelfs in een gemeenschappelijke plaat geïnteresseerd. Enter bassist Jack Lawrence van The Raconteurs en gitarist Dean Fertita van Queens Of The Stone Age en The Dead Weather was geboren – The White Killing Raconteurs klinkt nu eenmaal niet.

Volgens de legende stond debuutplaat Horehound in minder dan een etmaal op band, en dat is eraan te horen. Het goede nieuws is dat die momentopname een spontane, zompige en ongekuiste bluesrocksound heeft opgeleverd. Het slechte nieuws is dat songs als 60 Feet Tall, het nochtans lekker groovende No Hassle Night en vooral de overbodige instrumental 3 Birds weinig meer dan veredelde jamsessies zijn. De échte orgelpunten staan netjes verspreid over de plaat. Op kant A klauwt Hang You From The Heavens met een sterke riff en dito refrein vervaarlijk naar uw keel. Op kant B wordt Dylans New Pony met een verdienstelijke cover vereerd. En daartussenin is het likkebaarden bij Treat Me Like Your Mother, guerrillarap à la Beastie Boys, en Rocking Horse, een bluessong op een golf van surfgitaren.

Behalve die vier hoogtepunten en de verrassende ontdekking dat Jack White een begenadigd drummer is – let op die hi-hats! – heeft Horehound iets te weinig troeven in handen om ons écht van onze sokken te blazen. Of om het eens te zeggen met Kimberley Vlaeminck na haar derde sterretje: het had best iets méér mogen zijn.

DOWNLOAD

Hang You From The Heavens

New Pony

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content