THE DARJEELING LIMITED **

JASON SCHWARTZMAN, OWEN WILSON en ADRIEN BRODY in 'THE DARJEELING LIMITED'. Een excentrieke roadtrip.

Zaterdag 28/8, 20.30 – 2BE. Wes Anderson met Owen Wilson, Jason Schwartzman, Adrien Brody. VS 2007.

Hooghartige dandy of opwindend Hollywoodauteur? De meningen zijn verdeeld, behalve dan over het feit dat Wes Anderson dé cineast van kokette komedies is. Ten bewijze: The Darjeeling Limited, een excentrieke roadtrip over drie door neuroses geplaagde broers die samen in een trein door Rajasthan reizen.

Het woord quirky – ofte bizar en eigenaardig – duikt dat al sinds zijn debuut Bottle Rocket (1995) op in besprekingen van de films van ex-filosofiestudent Anderson. Voeg daarbij het grappige under-statement, plus een bij het maniërisme aanleunende stijl en enkele disfunctionele families en je krijgt een idee van wat films als Rushmore (1998), The Royal Tenenbaums (2001) en The Life Aquatic With Steve Zissou (2004) bindt.

Acteur en jeugdvriend Owen Wilson doet in elk van Andersons films mee. In The Darjeeling Limited speelt hij Francis Whitman, een controlefreak die na de dood van hun vader de band met zijn broers wil aanhalen. Samen met de nukkige vrouwenversierder Jack (Jason Schwartzman), de ongelukkig getrouwde Peter (Adrien Brody) en een berg Vuitonkoffers sport hij dus door India om er zich te verenigen met hun moeder (Anjelica Houston), een non in een klooster in de Himalaya.

Het mondt uit in een spirituele zoektocht, die Anderson zelf met de afstandelijk geamuseerde blik van een ironicus bekijkt. Precies daarom vinden sommige toeschouwers zijn prenten hautain: net wanneer je emotionele diepgang of melodrama verwacht, valt Anderson terug op kleine -elegante gags of pure deadpan. En toch: zijn maniakaal verzorgde komedie heeft iets van een exotische luxepraline, opgediend op een bedje van papegaaienveren, waarvan je verstild kunt genieten.

Anderson verblijft vaak in Parijs. Is het dan verwonderlijk dat hij een fan is van het oeuvre van Jean Renoir? Zijn in India gesitueerde drama The River was een inspiratie voor The Darjeeling Limited. En na de op Roald Dahl gebaseerde marionettenfilm Fantastic Mr. Fox (2009) wordt Andersons volgende project een remake van Patrice Lecontes komedie Mon meilleur ami, waarin een egocentrische kunsthandelaar zonder kameraden de hulp inroept van een taxichauffeur om voor een weddenschap als vriend te poseren.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content