The Comeback

LISA KUDROW in 'THE COMEBACK'. Een giftige grond van waarheid.

Vanaf woensdag 1/9, Acht

Opgelet voor déjà-vu’s deze week: wie zijn televisie inschakelt, kan zich plotseling vijftien jaar in het verleden wanen. Naast Courtney Cox in Cougar Town maakt immers nog een andere ancien uit Friends haar opwachting, Lisa ‘Phoebe Kudrow’. Die is te zien in het toepasselijk getitelde The Comeback, een comedyreeks van HBO die door de actrice zelf geschreven werd samen met Michael Patrick King, bedenker van Sex and the City.

Kudrow speelt Valerie Cherish, een egocentrische actrice die ooit enkele jaren in de spotlights stond en nu wanhopig bij de vroegere roem probeert aan te knopen. Cherish speelde de hoofdrol in de sitcom I’m It!, maar toen die afgevoerd werd, verdween ze in de anonimiteit. Op haar 40e lijken haar kansen echter te keren, want ze mag meedoen in een nieuwe komische reeks én wordt de ster van The Comeback, een realitysoap over haar terugkeer op het tv-scherm. Gaandeweg merkt Valerie echter dat haar comeback niet zo rooskleurig verloopt als ze gehoopt had: haar nieuwe rol stelt niets voor, ze wordt belachelijk gemaakt door haar jongere, mooiere tegenspelers én de schrijvers, en de opnameploeg van de realitysoap blijkt vooral aandacht te hebben voor de gênante momenten uit haar bestaan. De serie bestaat trouwens volledig uit beelden die zogezegd door die cameramensen gemaakt zijn. ‘It hasn’t been her day, her week, her month, or even her year’, kortom.

Als satirische reeks over de tv-industrie is The Comeback bijzonder giftig, en omdat Kudrow en King anciens in het wereldje zijn, weet je dat de verhalen over omhooggevallen sterren, onbeschofte scenaristen en nietsontziende tv-makers op zijn minst een grond van waarheid bevatten. Misschien dat die realitycheck zelfs voor de kijkers van HBO iets te hard aankwam, want The Comeback sloeg ondanks de laaiend enthousiaste reacties niet echt gensters bij de zender. Na één seizoen van dertien afleveringen zetten de bonzen een punt achter de serie en dus ook achter de comeback van Kudrow zelf. Fans van Extras of andere tenenkrullende comedy over het reilen en zeilen van de showbizz mogen The Comeback echter niet missen, al is het maar om te begrijpen waarom de Sex and the City-films zo flauw waren: het vitriool van Michael Patrick King was op.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content