THE BIG SLEEP ****

LAUREN BACALL en HUMPHREY BOGART in 'THE BIG SLEEP'. Allerminst slaapverwekkend.

Zondag 6/5, 14.05 – één. Howard Hawks, VS 1946.

Wie kon er beter haar tegenspelers even zwoel als brutaal aankijken en dubbelzinnige dialogen debiteren dan de met een sexy hese stem gezegende Lauren Bacall? En wie kon er beter met geveinsde kille onverschilligheid een gevatte cynische respons afvuren dan de stoere Humphrey Bogart? De Hollywoodsterren, die verliefd werden op de set van To Have and Have Not (1944), mogen elkaar in de noirklassieker The Big Sleep weer heerlijk insinuerende dialogen naar het hoofd slingeren om elkaar uiteindelijk toch smachtend te vinden.

Alles in deze in de stadsjungle van L.A. gesitueerde mysteriethriller draait om Philip Marlowe, het geesteskind én de favoriete detective van misdaadschrijver Raymond Chandler. Bogart – mét tic – zet in deze hard-boiled nocturne niet alleen het prototype van de romantische private dick neer, hij borduurt ook voort op de figuur die hem beroemd had gemaakt: de harde en gewiekste speurder mét gevoel voor humor Sam Spade. Dat andere icoon uit de film noir had hij immers al vertolkt in de verfilming van Dashiell Hammetts The Maltese Falcon (1941).

‘Zoiets als The Maltese Falcon‘, moet regisseur Howard Hawks trouwens geantwoord hebben aan Warner Bros.-studiobaas Jack Warner toen die hem vroeg wat voor verhaal Chandlers The Big Sleep was. Marlowe raakt verzeild in een duister labyrint van chantage en moord wanneer hij door de rijke Sternwood ingehuurd wordt om diens twee verwende dochters (Martha Vickers en Lauren Bacall) uit een louche zaak te helpen. Hoewel Hawks’ regie opnieuw uitblinkt door zijn typische directe en snelle vertelstijl, is de narratieve logica soms ver zoek. Scenarist William Faulkner noch Chandler zelf vond het blijkbaar belangrijk om uit te leggen wie de moord op de chauffeur van de familie Sternwood gepleegd had.

Hawks lijkt er evenmin van wakker te hebben gelegen. De verleiding schuilt in de pittige dialogen, in stijlvol chiaroscuro gefotografeerde vuistgevechten of sluikse achtervolgingen in Plymouths en Buicks en de gevaarlijke rendez-vous aan hel verlichte illegale goktafels. Bovendien verrijkt Hawks Chandlers sinistere universum vol leugenaars, oplichters, pornografen en moordenaars met avontuurlijke vrouwen en voegt de gevarieerde score van de legendarische Max Steiner een extra dimensie toe. Het enigmatische duo Bacall-Bogart én de even giftige als speels seksuele opmerkingen waarmee ze elkaar bestoken, doen de rest: The Big Sleep wordt meesterlijk de noirmythologie ingestuurd .

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content