Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Oerknalletje – Wat krijg je als je vier nerds mengt met één babe? De matig amusante sitcom ‘The Big Bang Theory’.

Reeks: ** Extra’s: *Warner Home Video

Reeks. De nerd is de laatste jaren een populair personage geworden in Amerikaanse fictiereeksen – van Hiro in Heroes over Hurley in Lost tot de halve cast van Chuck. Dat de nerdsitcom The Big Bang Theory gemaakt werd, is dus niet verrassend, en het concept is dat eerlijk gezegd evenmin. Twee briljante breinen – Leonard en Sheldon genaamd – betrekken samen een appartement. Als op een dag de vrijstaande flat aan de andere kant van de gang door de bloedmooie, maar leeghoofdige Penny wordt ingenomen, wordt hun leven overhoop gehaald. Leonard wordt namelijk op slag verliefd, alleen heeft hij, noch één van zijn vrienden enig idee hoe ze met een vrouw moeten omgaan – een van hen slaat zelfs letterlijk dicht als Penny hem aanspreekt.

De eerste afleveringen van The Big Bang Theory hangen aaneen van de voorspelbare en redelijk flauwe nerdgrappen, waarin Halo 4, Battlestar Galactica en laserzwaarden een hoofdrol spelen. Daarna gaat het niveau gelukkig de hoogte in, omdat de schrijvers zich meer concentreren op het leukste personage uit de cast: de genoemde Sheldon, de enige nerd die ongevoelig blijft voor Penny’s charmes omdat hij nu eenmaal volledig in zijn eigen wereldje leeft. Sheldon is een soort Rain Man, maar dan van het uiterst geniale en welbespraakte soort, die naar een Halloweenparty gaat verkleed als het dopplereffect en dan het feit dat niemand hem herkent ‘a scathing indictment of the American educational system’ noemt. Of die als iemand zegt dat ‘wanneer één deur sluit, een ander zich opent’ reageert met ‘Not unless the two doors are connected by relays or there are motion sensors involved. Or if the first door closing creates a change of air pressure that acts upon the second door.’

Hoe meer schermtijd Sheldon krijgt, hoe beter The Big Bang Theory wordt, en aangezien de makers gaandeweg blijkbaar beseft hebben dat hij de echte troef is van de reeks, kijken we toch uit naar seizoen 2.

Extra’s. Een weinig wereldschokkende blik achter de schermen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content