EEN AMERIKAANSE TRAGEDIE. HET BLOED KRUIPT WAAR HET NIET GAAN KAN: OOK IN EEN VORSTELIJKE BIOPIC VAN DE LEGENDARISCHE HOWARD HUGHES verkent Martin Scorsese de schaduwkanten van het bestaan.

FILM: **** EXTRA’s: *(DFW)

The Aviator (2004)

Film. Make no mistake. Onder de somptueuze verpakking van deze Superdeluxe biopic schuilt een onvervalste en onverschrokken Martin Scorsese-film. De maker van Taxi Driver en Raging Bull projecteert onmiskenbaar zijn eigen demonen in de raadselachtig charismatische figuur van waaghalspiloot, vliegtuigindustrieel, filmproducent, vrouwencollectioneur en aartsexcentriekeling Howard Hughes (1905-1976).

Scorsese concentreert zich op Hughes’ gloriejaren, maar de wereld van glamour, avontuur en art-decopraal waarin hij zich beweegt wordt hoe langer hoe meer overschaduwd door zijn smetvrees en dwangneurotische obsessies, en zijn rusteloos zoeken naar beter, sneller en meer. Scorsese kan het ook hier weer niet laten: zelfs in dit op het eerste gezicht commercieel opgezet spektakelstuk dat een lust is voor oog en oor (van de feilloze nabootsing van het ’two’ en ’three’ strip Technicolor kleurenpalet en de gretige vertolking van Leonardo DiCaprio tot de briljante score van Howard Shore) verkent hij de afgronden van de menselijke ziel.

Extra’s. Marketingonderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezigheid van extra’s een belangrijke stimulans is bij de aankoop van filmdvd’s. De Hollywood-majors hebben dit goed begrepen: bij elke filmcrew hoort nu ook een kleine ploeg belast met het fabriceren van bonusmateriaal. Anders dan bij Franse edities, waar de extra’s in dienst staan van de kritische filmanalyse, staan Amerikaanse uitgaven bol van promopraatjes waarop iedereen elkaar geweldig vindt en featurettes ter eer en meerdere glorie van de special effects en aanverwante hoogtechnologische departementen. Maar zelfs rekening gehouden met deze beperkingen stellen de extra’s op deze Special 2-Disc Edition wat teleur. Op de glanzende verpakking van het fraaie stalen doosje wordt een rijkelijke waaier van supplementen beloofd die in de praktijk maar mager uitvalt. Hoofdbrok is een documentaire van The History Channel: The Mysterious Howard Hughes. In deze conventionele biografie, weliswaar met unieke archiefbeelden, wordt de American Tragedy die het leven van de teruggetrokken en bizarre miljardair was, in 43 minuten nog even overzichtelijk uit de doeken gedaan. De documentaire is wel een handige aanvulling bij de film van Scorsese, die eindigt terwijl de langzame aftakeling nog goed moet beginnen. Want na Hughes’ eerloos einde in een penthouse in Las Vegas is er ook nog eens het circus van de successiegevechten.

De Behind the scenes (21 minuten) bestaat louter uit een stoet van weinigzeggende beelden van de opnamen, een item over de Max Factor make-up en dertien schrale minuten korte interviews met cast & crew. Waar zijn de geschrapte scènes gebleven? Of de commentaar van Scorsese en producer Michael Mann? Die prijkt wel op een duurdere Super Collector Edition voor de Amerikaanse en Franse markt. Vergeet daarom maar de extra’s: het is de film zelf die in geen enkele dvd-theek mag ontbreken.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content