17: 30 – JIM

Volgende week komt Get Rich Or Die Tryin’ uit in de bioscoop, een film die gebaseerd is op het leven van de rapster 50 Cent. De prent, waarin de rapper zelf de hoofdrol speelt, kreeg in de VS niet meteen wild enthousiaste kritieken maar laat dat er u niet van weerhouden om te gaan kijken. Of om deze 50 Cent Beginner’s Guide te lezen.

Zoals zoveel rappers heeft 50 Cent – echte naam: Curtis James Jackson III – een gewelddadig verleden. Zijn moeder werd tijdens een drugsdeal vermoord toen hij zeven was. Op zijn twaalfde begon hij al crack te dealen.

Zijn drugshandel geeft 50 Cent pas op in 1997, als zijn zoontje geboren wordt. Zijn ex-collega’s nemen een paar jaar later wraak: in 2000 wordt hij negen keer beschoten terwijl hij in een geparkeerde auto zit. 50 Cent overleeft de moordaanslag als bij wonder. De game met de rapper in de hoofdrol die vorig jaar uitkwam kreeg de toepasselijke titel Bulletproof mee.

Nadat hij al naam heeft gemaakt in het rapmilieu en succes heeft geoogst met enkele illegale cd’s, komt de doorbraak er voor 50 Cent in 2001 als Eminem hem in een radio-interview zijn favoriete rapper noemt.

Zijn eerste reguliere album, Get Rich Or Die Tryin’ komt eind 2002 uit en verkoopt in de eerste week bijna een miljoen stuks, beter dan enige andere debuutplaat in de muziekgeschiedenis. In 2005 brengt hij opvolger The Massacre uit, en dit jaar moet er een derde plaat komen.

Toen de film Get Rich Or Die Tryin’ uitkwam in de VS was er hevig protest tegen het vele geweld. Dat er bij één vertoning een schietpartij uitbrak, goot nog wat olie op het vuur. Ook de poster (zie foto) zou volgens critici geweld verheerlijken.

50 Cent is erg gelovig. Toen de orkaan Katrina New Orleans platlegde, vaarde collega-rapper Kanye West uit tegen president Bush, die hij verweet racistisch te zijn. 50 Cent nam echter de verdediging van Bush op zich en verklaarde: ‘De ramp in New Orleans was niet te vermijden. Het was een daad van God.’ Stefaan Werbrouck

71° Noord Herhaling van de eerste aflevering van de nieuwe survivalreeks, over een trektocht door Noorwegen (19.10 – Kanaaltwee) l Forty Deuce Docusoap over het reilen en zeilen in een van de hipste clubs van Las Vegas, waar sterren als Sting, Brad Pitt en Sandra Bullock kind aan huis zijn (22.50 – Vijftv) l Black Books Derde seizoen van de zwartgallige Britse sitcom over een boekhandel (23.40 – Canvas).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content