T Zondag 24/2, vanaf 0.00 – Telenet Prime

Prime, de betalende filmzender van Telenet, zet voor één keer zijn deuren open. Iedereen die geabonneerd is op digitale televisie via Telenet kan zondagavond het Oscarspektakel live volgen via het kanaal van Prime (300). Jan Verheyen geeft commentaar, terwijl Greet Raymaekers vanuit Los Angeles een blik achter de schermen van de ceremonie werpt. Tussen alle genomineerden zit er ook één landgenoot, Guido Thys, die met zijn Tanghi Argentini kans maakt op een Oscar voor de beste kortfilm. Tanghi Argentini werd al geselecteerd voor 68 festivals en won al – u leest het goed – 29 prijzen. Het moderne sprookje over een grijze kantoorklerk die zijn collega’s een bijzonder kerstcadeau wil geven behoort dus zeker tot de favorieten, al houdt Thys het op een bescheiden kans van ‘een op vijf’.

Was je verrast met je nominatie?

Guido Thys: Vooral in december was ik verrast om te horen dat Tanghi Argentini op de longlist stond. Natuurlijk vind ik die nominatie fantastisch, maar de film doet het al het hele jaar goed. Over die andere negenentwintig prijzen werd nauwelijks gesproken. Nu het woord ‘Oscar’ gevallen is, word ik wel van alle kanten aangeklampt. Al neem ik die belangstelling er graag bij om de kortfilm in de kijker te zetten.

Worden kortfilms in België stiefmoederlijk behandeld?

Thys: Het genre wordt toch vaak in een hoekje gedrukt, vind ik. De meeste regisseurs werken in de marge, terwijl er nochtans pareltjes gemaakt worden. Spijtig genoeg komt het al te vaak neer op een gebrek aan geld. Of je moet zoals ik eerst om den brode ander werk doen, of je moet jong genoeg zijn om het te willen riskeren. Denk vooral niet dat je er veel geld aan verdient. Je zult er veeleer aan toesteken.

Hoe schat je je Oscarkansen in?

Thys: Van de andere inzendingen heb ik tot nu toe enkel de Italiaanse kunnen bekijken en dat was pure comedy. Dat de kortfilms genomineerd zijn, betekent dat ze goed zijn. Ik weet ook niet hoeveel er daar wordt gelobbyd. Voor mijn gemoedsrust ga ik er maar van uit dat de juryleden als mensen uit het vak de stemming eerlijk zullen laten verlopen.

Heb je intussen al nieuwe filmplannen?

Thys: Ik hoop binnen afzienbare tijd mijn eerste langspeler te draaien, maar daarvoor ben ik nog op zoek naar een goed verhaal. Of de Oscaraandacht dat makkelijker zal maken? Volgens mij zijn mensen dat binnen een maand alweer vergeten, niet? Voor mij is het ook de eerste keer dat ik genomineerd ben, hé. Ik moet het allemaal nog meemaken.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content