TETSUO, THE IRON MAN (1)- TETSUO II: BODY HAMMER (2)

TETSUO I. IJzerstark.
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

HEAVY METAL – Move over, Tony Stark. De enige, échte Iron Man is en blijft Tetsuo, de metalen mutant van cyberpunkprofeet Shinya Tsukamoto.

Jap, 1989 & 1992

Third Window Films (Britse import) / blu-ray

Films: **** & **

Extra’s: ***

Geld was er niet toen Shinya Tsukamoto in 1989 voor het eerst zijn half metalen creatie Tetsuo uit zijn nachtmerries liet ontsnappen en op postindustrieel Japan losliet, maar energie, woede en waanzin had hij op overschot. Hoewel zijn cyberpunkfantasme in zwart-wit en op 16-millimeter werd gedraaid staat Tetsuo, the Iron Man dan ook nog steeds te boek als een van de origineelste sciencefictionfilms van de voorbije kwarteeuw; meer een audiovisuele frontale aanval dan een klassiek, narratief gedreven verhaal over cyborgs, dystopieën en andere vaste mangatopics.

De bodyhorror – voor zover die zich laat samenvatten – begint wanneer een man zijn lijf injecteert met metalen voorwerpen en vervolgens aangereden wordt door een burgerkoppel dat zijn lichaam dumpt op een schroothoop. ‘Daar zijn we van af’, denkt de nette zakenman, tot hij merkt dat ook zijn lichaam begint te muteren tot een halve ijzerwinkel en de mesjogge metaalfetisjist die hij aanreed toch niet dood blijkt, met alle kinetisch gemonteerde en als een pathologische koortsdroom aaneengelaste gruwel van dien.

Met zijn nadruk op lichamelijke mutaties en groteske fantasieën – een drilboorpenis, iemand? – lijkt David Cronenberg nooit veraf, terwijl de doemsfeer en het zwart-wit doen denken aan David Lynch’ Eraserhead en de stopmotionsequenties met de dansende ijzerdraden aan Jan Svankmajer. Dat alles op een hoopje wordt gegooid en in 67 minuten afgerond, mag dan ingegeven zijn door het gebrek aan budget, het werkt tegelijk bezwerend en magnetisch en doet de film voorbijrazen als een kogeltrein – met dank ook aan de industrialsoundtrack van Chu Ishikawa, die zo krachtig klinkt dat zelfs die van Front 242 er stil van zouden worden.

Dat de opvolger Tetsuo II: Body Hammer (1992) niet meer dezelfde intensiteit heeft, is dan ook geen schande, al worden dezelfde thema’s (wraak, industriële vervuiling en existentiële angst) behandeld en is de held opnieuw een anonieme zakenman die tot cyborg wordt omgebouwd. Niet dat Tsukamoto een uitgeraasde indruk geeft, alleen is het zwart-wit ingeruild voor kleur, de apocalyptische sfeer voor een wrange satire en de lowbudgetesthetiek voor een gladdere look, dingen die een woeste roestbak als Tetsuo maar moeilijk passen.

Van het derde, Engelstalige deel – Tetsuo: The Bullet Man uit 2009 (met Nine Inch Nails op de soundtrack) – is op deze dubbele blu-ray van Third Window Films helaas geen sprake, al maken de prima, door Tsukamoto gesuperviseerde hd-transfers en de extra’s veel goed. Zo legt Tsukamoto op de bonusschijf uit wat er indertijd door zijn hoofd spookte, en is er verder nog zijn 45 minuten durende Super 8-film The Adventures of Electric Rod Boy (1988), een soort voorstudie voor Tetsuo. Sayonara, Tony Stark!

DAVE MESTDACH

Partner Content