Doe de Grote Jan Delvaux Quiz – op deze pagina’s en op knackfocus.be.

Geen vraag is vervelender dan een muziekvraag. Aangezien die de hoeksteen vormt van elke zichzelf respecterende quiz, is enige vaardigheid en training geboden. Wij bieden u een luchtige zomercursus aan, popkenner Jan Delvaux is uw quizmaster. Een initiatieparcours in 7 bewegingen dat stapsgewijs moeilijker wordt. Hier kun je oefenen. Op www.knack.be speel je mee voor Free Record Shopbonnen. DEZE WEEK: MULTIPLECHOICE HEAVY. De drie mogelijkheden zijn aan elkaar gewaagd.

1 BOYBAND – Pianist-componist Jef Neve studeert in 2000 af als ‘meester in de muziek – jazz’ en ‘meester in de muziek – klassiek’ aan het Lemmensinstituut. Plus nog een specialisatie kamermuziek. Zijn studiegeld verdient hij onder meer als toetsenman van een boyband.

1) Leopold 3

2) Get Ready

3) Good Shape

2 BUURMAN Het zangtalent van Sarah Bettens uit Kapellen wordt ontdekt door een beroemde buurman. Ze wordt in 1992 gelanceerd als Sarah Beth. Haar eerste single is een cover van I’m so Lonesome I Could Cry van Hank Williams. Wie is de buurman?

1) Jan Leyers

2) Walter Grootaers

3) Rocco Granata

3 CHEMIE – Geef de oplossing van de volgende samenstelling: Arno Hintjens + Roland Van Campenhout + Ad Cominotto + Piet Jorens.

1) T.C. Matic

2) Charles & Les Lulus

3) Charles & The White Trash European Blues Connection

4 CONTROVERSE De eerste single van The Cure zorgt voor controverse. Killing an Arab (1978) zou oproepen tot geweld. Terwijl het een poging is van Robert Smith om de sleutel-momenten uit een meesterwerk van de Franse literatuur op muziek te zetten.

1) L’Etranger (Albert Camus)

2) L’Ecume des jours (Boris Vian)

3) La Condition humaine (André Malraux)

5 CULT J.J. Cale is de meester van de loomheid. Zijn platen zijn perfecte onthaastingsmiddelen. De man haalt amper de hitparade. Maar nummers als Cocaine en After Midnight doen wonderen voor anderen. En Tom Barman haalt de titel van zijn debuutfilm Anyway the Wind Blows bij Cale. Vraag: waar staat die J.J. voor?

1) Het is de afkorting van zijn voornaam: Jean-Jacques.

2) Hij heet John Cale. Om verwarring te vermijden met zijn beroemde naamgenoot kiest hij voor J.J.

3) Hij heet eigenlijk Weldon Cale, maar wil zijn Italiaanse echt- genote Gigliola (‘jiji-ola’) een plezier doen.

6 DIEREN – Michael Jackson poseert op de hoes van Thriller (1983) met een dier op zijn knie. In 2001 verschijnt een special edition van het album waarop Jackson datzelfde beest innig knuffelt. Het is een…

1) tijger

2) leeuw

3) hond

7 FESTIVAL -De Heideroosjes hebben een speciale gast tijdens Rock Werchter 2004. De Nederlandse groep ontleent haar naam aan een grap van de Vlaamse komiek in kwestie. Ze brengen samen een nummer dat geschreven is door de man.

1) Urbanus

2) Kamagurka

3) Hugo Matthysen

8 FLUIT – In welk van de volgende nummers is geen fluitsolo te horen?

1) Jealous Guy (John Lennon)

2) The Dock of the Bay (Otis Redding)

3) Solsbury Hill (Peter Gabriel)

9 GODSDIENST – Picasso zei ooit: ‘Slechte kunstenaars lenen. Goeie kunstenaars stelen.’ Het nummer Theme from Turnpike van dEUS begint met de regel ‘New Jersey Turnpike ridin’ on a wet night’. Dat is ook de eerste zin uit het nummer State Trooper (1982) van een vermaard Amerikaans artiest.

1) Bob Dylan

2) Bruce Springsteen

3) John Hiatt

10 ITALIAANS – De landen in het zuiden van Europa hebben graag dat films en televisieprogramma’s worden vertaald. David Bowie doet hetzelfde met Space Oddity (1969). Covers van de Italiaanse groepen Equipe 84 en The Computers dreigen het origineel te verdringen. Daarom neemt Bowie een nieuwe versie, op in de taal van Ramazzotti en Verdi.

1) Il majore Tom

2) Ragazzo solo ragazza sola

3) Curiosa spaziale

11 LIEFDADIGHEIDDo They Know It’s Christmas? (1984) van Band Aid is de moeder van alle liefdadigheidsnummers. In het Ver-enigd Koninkrijk alleen al worden er bijna 3 miljoen stuks van verkocht. 45 artiesten werken mee. De eerste vier regels zijn bestemd voor David Bowie, maar die raakt niet op tijd in de studio. Wie neemt zijn plaats in?

1) Boy George

2) George Michael

3) Paul Young

12 METAL – Voorman Lemmy van metalband Motörhead viert op 14 december 1995 zijn verjaardag in een club in Los Angeles. De verrassingsgasten zijn de heren van Metallica, die covers brengen van Motörhead. Onder welke schuilnaam worden ze aangekondigd?

1) The Lemmys

2) The Lemmy Awards

3) Motörbad

13 NAAM – Steely Dan maakt gesofisticeerde en jazz georiënteerde überpop met slimme teksten en veel vakmanschap. De naam van de Amerikaanse groep is veeleer rechttoe rechtaan. Waar komt hij vandaan?

1) Een legendarische vakbondsman bij U.S. Steel in Pittsburgh

2) Een gigantische dildo uit een boek van William S. Burroughs

3) Een stalen wolkenkrabber in Chicago die lange tijd het hoogste gebouw was van de VS

14 TURALURA – Noordkaap wint in 1990 Humo’s Rock Rally. De groep covert Arme Joe, een nummer van Will Tura. Dat inspireert het organiserende blad tot het tribute-album Turalura (1990). Wie van de volgende namen doet niet mee?

1) Arno

2) Bart Peeters

3) Raymond van het Groenewoud

15 ZENDER-ONTVANGER – Neil Sedaka heeft in 1958 een grote hit met Oh! Carol (1958). Het nummer gaat over zijn toenmalig lief Carol Klein, die later als Carole King massa’s hits schrijft voor anderen. I Feel the Earth Move, You’ve Got a Friend, (You Make Me Feel like) A Natural Woman, ze zijn allemaal van haar. In 1961 dient ze Sedaka van antwoord. De single wordt evenwel geen hit. Hoe heet het grappige kleinood?

1) Please Leave Me Alone

2) Oh! Neil

3) Oh! My Dear

VOLGENDE KEER

Wie wordt multimiljonair?

DE OPLOSSINGEN:

1) 2

2) 3

3) 2

4) 1

5) 2

6) 1

7) 1

8) 3

9) 2

10) 2

11) 3

12) 1

13) 2

14) 1

15) 2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content