TERZAKE: GOOGLE, ACHTER HET SCHERM

20.00 – CANVAS

Stel: om een of andere reden wil u weten in welk jaar Danny Fabri een grote hit scoorde met het nummer Ça, c’est la vie. Tot wie of wat zou u zich wenden om die informatie te vinden? Tot Google natuurlijk, ’s werelds meest succesvolle zoekmachine op het internet. En vanavond het onderwerp van de documentaire in TerZake, waaruit blijkt dat het bedrijf en de website niet onbesproken zijn.

De geschiedenis van Google past in een notendop. Pas in 1998 wordt het bedrijf Google Inc. opgericht. De naam komt van het woord googol, dat staat voor een 1 met honderd nullen en verwijst naar het doel om zoveel mogelijk informatie toegankelijk te maken. En het concept werkt, want Google groeit gestaag en maakt massaal veel winst – sinds een jaar of vier overtreft het concurrenten Yahoo! en MSN. In augustus 2004 trekt het bedrijf naar de beurs en vandaag is het de onaantastbare marktleider, met een waarde van 12,5 miljard dollar. In België bijvoorbeeld verloopt ongeveer 80 procent van alle zoekopdrachten via Google.

Maar de kritiek blijft niet uit. Volgens concurrenten is Google een té machtige speler op de internationale markt geworden. Geen wonder dat Microsoft van plan is meer dan één miljard dollar te investeren in onderzoek naar nieuwe zoektechnologieën, om Google het vuur aan de virtuele schenen te kunnen leggen. En ook in China werd het Google warm onder de voeten. Begin deze maand heeft de Chinese overheid de internationale site definitief van het net gehaald, zodat alleen de streng gecensureerde Chinese versie er nu nog te consulteren is. Op die site leveren gevoelige onderwerpen als Tibet of Tienanmen nul zoekresultaten op. Organisaties als Reporters zonder Grenzen betreuren de beslissing van Google om zich te schikken naar de wil van de Chinese regering, maar Google zegt alleen maar de lokale wetten en gebruiken te respecteren. Zelf riep het bedrijf wel de vrijheid van meningsuiting in om zich te verdedigen tegen de Amerikaanse overheid, die in een onderzoek naar porno op het internet eiste dat Google miljoenen data zou vrijgeven. Uiteindelijk oordeelde de rechtbank in het voordeel van Google, dat het vonnis beschouwt als een overwinning voor de privacy van de gebruikers. En dat terwijl het bedrijf zelf wél over al die gegevens kan beschikken, altijd en overal. Vandaar dat critici vaak spreken over Google als de ‘ Big Brother van het internet’.

Meurtres H Richard Pottier, FR 1950. Fernandel, hier in zijn eerste dramatische rol, was al een ster, maar de piepjonge theateractrice Jeanne Moreau liet zich ook opmerken in dit psychologische drama over euthanasie als rebelse juffrouw die zich afzet tegen een conformistische, hypocriete bourgeoisfamilie uit Aix-en-Provence (20.45 – Arte) l Held for Ransom (0) Lee Stanley, VS 1999. Sixtiesicoon Dennis Hopper als geschifte kidnapper die in een moerasrijk gebied een bus vol verwende schoolknapen kaapt. Weinig alerte, laat staan dwingende misdaadthriller die rechtstreeks op video uitkwam. Naar een roman van Lois Duncan, auteur van de slasher I Know What You Did Last Summer (21.05 – Kanaaltwee) l Crocodile Dundee 2 (0) John Cornell, AUS 1988. Het eerste avontuur van outdoor-bink Paul Hogan in metropool New York had nog zijn charmante momenten, maar deze sequel uitzitten – de plot draait rond een stel handlangers van een Colombiaanse drugbaron dat achter de taaie krokodillentemmer aangaat – is even aangenaam als file rijden in een glazen pausmobiel zonder airco op een tropische zomerdag (21.45 – VT4) l Rex Gildo Portret van de Duitse schlagerzanger Rex Gildo, die in 1999 abrupt aan zijn einde kwam toen hij uit zijn badkamerraam viel (20.45 – Ned3).

(J.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content