De vragen die ze een mens tegenwoordig stellen op televisie. Wat dacht u van deze? ‘Rangschik alfabetisch: vitamine A, vitamine C, vitamine D, vitamine E.’ Een strikvraag, dat kan niet anders. En de aspirant-Missen België moesten ook al van die aartsmoeilijke dilemma’s oplossen: cactus of tulp, een harde tante of een lief meisje? Ga er maar aanstaan, in stiletto’s en een blote avondjurk. En in drie talen en ‘zonder doddelen’ zoals jurylid Kurt Rogiers er vol ontzag aan toevoegde.

In sommige quizzen zijn de vragen tegenwoordig zo moeilijk dat zelfs de quizmaster afhaakt. Nog voor de eerste aflevering, kun je nagaan… Wat zeg ik, zelfs de spélregels van 1 jaar gratis waren Karl Symons te ingewikkeld. Waarna de VRT ijlings Onze Man In Scandinavië terugfloot. De grote rendiertrek naar het zuiden was toch net bezig. Herman Van Molle moest eens fijntjes lachen toen hij te elfder ure werd opgetrommeld. 1 jaar gratis? Daar draaide hij zijn hand niet voor om. U moet weten dat de Molleman zijn eerste quiz ruim veertig jaar geleden presenteerde, ter gelegenheid van zijn Kleine Communie. Bovendien had hij de spelregels van 1 jaar gratis zelf bedacht, dus dat trof.

Een emoquiz, zo heet dat tegenwoordig. Nu ja, een jaar uit de kost, een mens zou van minder emotioneel worden. Al zou ik de deelnemers wel aanraden om nauwkeurig de kleine lettertjes in het contract te spellen. Want wat heet gratis leven? Betaalt de VRT dan ook je parkeerboetes? Doen ze het leeggoed weer naar de Delhaize en kan er ook een geheel verzorgde cruise in de Caraïben af, als je standing zulks vereist?

Hoe dan ook, 16 kandidaten zagen zo’n jaartje op kosten van de openbare omroep best zitten. Een dwarsdoorsnede van de Vlaamse bevolking, zullen we maar zeggen. Beroepsmilitair Roeland had het vaderland acht kinderen geschonken. ‘ ’t Is een hobby‘, zuchtte hij komisch gelaten en vast niet voor de eerste keer. Pijplurkende ergotherapeut Kornul deed dan weer aan beeldhouwen in zijn vrije tijd: ‘Uitgerokken figuren met lange benen, meestal vrouwen.’ ‘Met een fijn penseeltje?’, informeerde Van Molle, met zijn hoofd nog bij de rendieren. ‘ Neenee, met de kettingzaag‘, grijnsde Kornul joviaal. En dat het allemaal in zijn hoofd zat, wat niet eens zo geruststellend klonk als hij het bedoelde. Ex-caféhoudster Stéphanie zou bewijzen dat ze geen dom blondje was en had voor dat doel haar gulste decolleté aangetrokken.

Een hecht clubje, dat zag je zo, een en al bemoedigende schouderklopjes en stoere high fives. En vol zelfvertrouwen naar het publiek zwaaien bij het betreden van de arena, daar hadden ze duidelijk hard op geoefend. Meteen werd de rolverdeling onder de presentators duidelijk: Van Molle tussen twee fakkels hoog op een gouden troon, in een purperen decor dat de naïeve profaan in mij nog het meest aan een vrijmetselaarstempel deed deden. Katia Retsin met haar microfoon tussen het gepeupel, voor de onontbeerlijke human interest: ‘Acht kindjes, Roeland, hoe heb je dat in hemelsnaam gedaan?’ En zeggen dat dat meisje bij de Nationale Test een van de hoogste scores haalde. In haar plaats zou ik meteen een transfer naar Canvas aanvragen.

En die aartsmoeilijke spelregels? Met alle respect voor Karl Symons, maar mij leken ze poepsimpel. Raden, springen en afvallen, daar komt het op neer. Een explosieve combinatie van kennis en actie, die maakt dat de suspense soms hoog oplaait. Want wie had kunnen vermoeden dat metaalarbeider Lorenzo niet wist dat lood sneller smelt dan zink en koper, maar wél dat de Chinese kruisbes in de dagelijkse omgang kiwi heet? En dat niet Zap II of Ziz III maar Zog I ooit koning van Albanië was? Om nog te zwijgen van het feit dat Kornul meer dan acht seconden nodig had om van het blauwe in het rode vak te springen.

Maar dat België méér dan 3750 cafés telt, wist alleen Jean niet. ‘Jou zien we nooit meer terug’, deed Van Molle streng, wat door het publiek op een langgerekte ‘oooh’ werd onthaald. Waarna Katia de sympathieke gepensioneerde een medelevende microfoon onder de neus duwde en hij mocht zeggen dat het toch maar een spel was.

‘Als je geld maar goed zit, Jean’, galmde de man van het Dexia-reclamespotje vervolgens. Nog natrappen, ook… Ja, zo gaat dat in een emoquiz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content