‘Spannend en verrassend’, zo omschreef VTM het nieuwe datingprogramma Hou Van Ons bij de start. De verrassing schuilt er dan vooral in dat het ditmaal kinderen zijn die op zoek gaan naar een partner. Voor hun alleenstaande vader of moeder welteverstaan – zo onvoorspelbaar zijn ze bij de commerciële zender nu ook weer niet. Vorige week mocht de 29-jarige Marissa voor het oog van de camera de nieuwe man van haar leven zoeken, of beter gezegd: haar kinderen Ziggy en Nanou mochten een man uitkiezen. Ziggy en Nanou zijn twee jongetjes: dat vertellen we er hier meteen maar even bij, om alle misverstanden te vermijden. Alsof hun namen niet voldoende een hypotheek zouden leggen op de rest van hun leven, zweerde Marissa ook nog bij een zogenaamde vrije opvoeding voor haar kinderen, wat meestal niet meer was dan een excuus om breed glimlachend te staan toekijken terwijl het dynamische duo het huis afbrak.

Marissa had zich na haar scheiding zelf al op de vrijgezellenmarkt gewaagd, maar met bitter weinig succes. ‘De een drinkt bier, de ander rookt, nog één stond vol tattoo’s’, zo omschreef Ziggy de oogst, wat doet vermoeden dat hun moeder bij het daten al even weinig regels had als bij het opvoeden. Dus werden Ziggy en Stardust – excuus: Nanou – ingeschakeld. Eerst zagen we hoe het duo, in een stukje dat duidelijk in scène was gezet door een regisseur met weinig inspiratie, op de plaatselijke markt enkele kraamhouders aanklampte met de vraag of ze nog vrij waren. Toen de antwoorden tegenvielen, trok het hele gezin naar een kasteel in het pittoreske Dworp, om de vrijgezellen die VTM bij elkaar had gezocht aan een nadere inspectie te onderwerpen. Ziggy en Nanou zouden daar, gezeten in twee zitzakken, het kaf van het koren scheiden, terwijl hun moeder vanuit een aanpalende kamer de kandidaten kon gade-slaan. Die waren zich trouwens van geen kwaad bewust: hen was niet verteld dat ze door twee koters zouden worden onderworpen aan een kruisverhoor, noch dat het ‘object of their affection’ zat toe te kijken. Vandaag is het altijd aangewezen om deelnemers aan jouw programma zo veel mogelijk in het ongewisse te laten over wat komt – niets verkoopt immers zo goed als gênante situaties.

Het talent van Ziggy en Nanou om de selectiekamer tot een stal om te vormen, was vele malen groter dan hun aanleg om interessante vragen te stellen aan de kandidaten, maar ze waren er op het einde van de dag toch in geslaagd om twee finalisten te kiezen. Die mochten daarna een weekendje komen logeren bij het gezinnetje. Wat volgde, maakte van Hou van ons alsnog een onderhoudend programma. De twee mannen waren immers vastbesloten om via de kinderen het hart van de moeder te veroveren, en lieten zich alles welgevallen. Gegadigde nummer 1, Didier, was een werkverslaafde sales manager bij een technologisch bedrijf, die desalniettemin ‘minstens binnen vijf jaar’ een kind wou. Toen hij bij zijn aankomst met vijf waterballonnen werd bekogeld, zagen we hem in gedachten een klein vraagteken plaatsen bij zijn toekomstig vaderschap, maar hij hield zich sterk. Toen Ziggy even later een waterpistool in zijn gezicht leegmaakte, blééf hij glimlachen, al zag je aan de grijns dat hij de jongeman met veel plezier door de dichtstbijzijnde heg had geduwd. Vrijgezel nr. 2, Tom, had het nog meer getroffen: hij moest meteen mee het zwembad in met de kinderen, waarna het trio op slipjesjacht ging in de lades van Marissa.

Enkele dagen na de testweekends kregen de twee mannen een brief in de bus van Ziggy en Nanou, waarin die hun besluit lieten weten. Tom werd uiteindelijk niet gekozen, volgens de twee kinderen omdat hij meer met hen had gespeeld dan met hun moeder – iets wat hij ook ootmoedig toegaf. Didier mocht dus voortaan meer tijd doorbrengen met Marissa, Ziggy en Nanou. ‘Ik wens hem veel succes toe’, grijnsde Tom in de camera, met in zijn blik een mengeling van opluchting en sarcasme. Door Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content