Wil iemand de gordijnen dichttrekken, zodat we die zomer niet meer hoeven aan te zien? En van radio en tv wordt een mens ook al niet vrolijker in deze tijd van het jaar. Vooral voor de nieuwsgaring zijn het wel erg barre tijden. Hebt u vorige week ook dat ochtendjournaal gehoord? Eerste hoofdpunt: een aanslag in Israël. Bij het begin van de zomervakantie huren ze aan de Reyerslaan vast een jobstudent in om een stapel dummy’s te fotokopiëren: formulier B14bis – aanslagen te Israël. De eindredacteur van het nieuws hoeft op de stippellijntjes alleen nog de stad op de Westelijke Jordaanoever en het aantal slachtoffers in te vullen. Tweede en tevens laatste hoofdpunt in diezelfde uitzending: in de vrouwenafdeling van de Amerikaanse basketbalcompetitie MBA heeft voor het eerst in de geschiedenis een speelster gedunkt. ‘Dat (spannende stilte) was het nieuws.’ Waarna Paul D’Hoore kwam uitleggen waarom het beursklimaat maar niet verandert. Vroeger pestte hij alleen Reddy De Mey met dergelijke berichten maar sinds die er niet meer is, moet heel Vlaanderen het bekopen.

Een mens zou van minder eens de VTM opzetten. De commerciële bestaat intussen dertien jaar en besloot zijn eerste puisten te vieren door de archieven open te gooien. ‘Nee, helemaal niet zoals De Leukste Eeuw op de VRT’, bezwoer presentator-communicant Bart Vandenbossche. Dat was het inderdaad niet. De Leukste Eeuw is bij momenten namelijk grappig – de Jacques Vermeire- en Kamiel Spiessens-specials even niet meegerekend. Het probleem met de VTM-variant Glimmer & Glatteris dat het niet weet wat het wil zijn. Een bestaansoverzicht? Bloopers? Lessen in stand-up-comedy met Luc Caals als docent? Wij vinden het komische hoogtepunt van dertien jaar VTM nog altijd de eerste nieuwsuitzending, waarin de prijs van de tomaten werd aangekondigd. Met elk cabaretoptreden van Mark Demesmaeker tijdens het journaal als dichte tweede.

Niets daarvan bij BVDB. Het begon met beelden van hoe Goedele Liekens er jaren geleden bij zat in Wie ben ik, en van haar onbehouwen intro’s (‘Goeienavond, volgevreten Vlaanderen’). En snakte u ook naar adem bij dat stukje HT&D, waarin een geriatrisch panel zijn luier nat maakte toen een stuk van de kerstverlichting naar beneden kwam? Of van Pascale Naessens, die in het kookprogramma Pico Bello uit 1995 stond te dreinen ‘dat ze haar garnaaltjes wil laten zien’? Vandenbossche kwam alvast niet meer bij en gewaagde van een klassieker uit de Vlaamse tv-geschiedenis. Volgde Jacques Vermeire, die als vanouds een pruik opzette en zichzelf een typetje noemde. Vreemd toch dat Glimmer & Glatter zijn sketch van de stotteraar niet uit de kast haalde, die aanleiding gaf tot de zelfmoord van een man met een spraakgebrek. Dát was pas een klassieker uit de Vlaamse tv-geschiedenis.

En toch, tussen al dat grauws zat één fragment waarbij wij even moesten gaan zitten. Het zal geen toeval zijn: het kwam niet uit het VTM-archief. Een man met baard en das, jasje in geribd fluweel (gisteren nog zien hangen bij H&M), een vaal velletje door de kost uit de refter van de oude BRT. ‘Goeiemiddag, Televox-kijkers. Welkom bij de eerste magazine-uitzending van 1982.’ In 1982 werd Televox, het shopping channel van het Belgische leger, gepresenteerd door… Danny Verstraeten. Hebt u deze levering helikopters al gezien? En bent u ook zo benieuwd naar de nieuwe lading mitrailleurs die minister van Defensie Alfred Vreven vorige week heeft besteld? Bel nu, en u krijgt van Danny niet alleen deze Baby Browning voor een superpromotieprijs, hij doet u graag een introductiesetje patronen cadeau.

Zeven jaar later schoor Verstraeten zijn baard af, trok colbertjasjes in stripverhaalkleuren aan en begon op VTM het journaal presenteren. Met af en toe een schnabbel in een autoprogramma toe.

Enkele uren na Glimmer & Glatter zat hij weer in zijn lelijke decor. Hij vertelde dat in Gaza zes mensen waren omgekomen bij een zelfmoordaanslag en ik geloofde hem niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content