‘Het enige wat je uit ‘Wendy & Verwanten’ kunt leren, is dat Wendy echt opgetrokken is uit seksuele toespelingen, zelfs als ze als Iris Vandenkerckhove door het leven stapt.’

Het heeft even geduurd vooraleer ik de moed bijeen had geraapt om een dosis Wendy & Verwanten tot mij te nemen, de spitsvondige titel ten spijt. Na Wie Wordt De Man Van Wendy? – en dan vooral de twee extra afleveringen – had ik immers het gevoel dat mijn kennis van het nieuwbakken koppel Wendy en Franske de grenzen van de goede smaak al ver achter zich had gelaten. Een inkijk op het alledaagse leven van het duo zou daar vast niet veel verbetering in brengen.

De eerste helft van de aflevering die ik zag, draaide rond het bezoekje dat Wendy, Franske en Clément brachten aan een kledingwinkel, om voor iedereen een nieuw skipak te kopen. Meteen het beste bewijs dat deze docusoap niet bijeengeschreven wordt door enkele scenaristen, al kan het natuurlijk ook zijn dat de inspiratie na De Pfaffs en De Planckaerts een beetje op was. Het enige wat je uit het namiddagje shoppen kon leren, was dat Wendy echt opgetrokken is uit seksuele toespelingen, zelfs als ze als Iris Vandenkerckhove door het leven stapt. Het woord ’toespeling’ klinkt bovendien nog iets te subtiel voor de opmerkingen die ze de ether in stuurde. Toen ze bijvoorbeeld een ski-jasje aan het passen was en Franske er haar op wees dat er voor een kledingstuk dat je aandoet om in de sneeuw te gaan lopen toch wel grote openingen in de stof zaten, riposteerde Wendy: ‘Gaatjes zijn er om op te vullen, nietwaar Franske’. Echt waar: ik zag even de camera mee knipperen.

Na het reclameblok maakte Wendy & Verwanten de sprong van het alledaagse naar het uitzonderlijke en mochten we in een Oostends ziekenhuis getuige zijn van de geboorte van een nieuwe telg in de familie en een nieuwe verhaallijn in de docusoap: Anna-Lucia, dochter van zoon Dylan en zijn vriendin. Het viel me vooral op dat het gebeuren me koud liet, ondanks de tranen die Wendy vrijelijk liet vloeien en de aanzwellende muziek onder de beelden. Wellicht is dat de meest kwalijke erfenis van de celebrity-soaps van de laatste jaren: dat de komst van een nieuw leven op tv langzaamaan iets banaals is geworden.

Net toen ik van plan was om er de brui aan te geven, kwam ik echter terecht bij wat ontegensprekelijk het meest bevreemdende tv-moment van het nog jonge jaar is. Na haar bezoekje bij haar eerste kleinkind moest Wendy nog optreden in het casino van Oostende, samen met andere talenten als Luc Caals en Eddy Wally. Ook Johnny Logan was van de partij, en de Ierse charmezanger kwam vlak voor het optreden zijn oude vlam nog even opstoken. Toen Wendy hem vertelde dat ze die dag pas grootmoeder was geworden, antwoordde Johnny loensend dat hij ‘nog nooit zo graag met een grootmoeder had willen slapen’. En hoewel de nieuwe oma hem van tussen haar tanden ‘Niet zeggen, Johnny, niets zeggen’ toebeet – trouwens de eerste keer dat Wendy iemand zonder verkleinwoord aansprak – ging de man enthousiast door met ‘We gaan nog een baby maken!’.

Ik had er eigenlijk niet van opgekeken als ze uit de kleren waren gesprongen en de daad bij het woord hadden gevoegd. Schaamtegevoel is ver te zoeken in Wendy & Verwanten

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content