Seksprogramma’s op tv, ik ben er niet zo voor. Het was dan ook met de nodige reserves dat ik naar Open en Bloot begon te kijken. Maar dat bleek goed mee te vallen. Geen schooltelevisie waar ze het steevast met overdreven articulatie over seksualiteit hebben. Geen pijnlijke pogingen tot humor. En geen zelfhulptoestanden met randfiguren. Tiany Kiriloff praatte de boel vlot aan elkaar zonder die geforceerde casual toon die presentatoren vaak aannemen als ze het over seks hebben.

Deze uitzending behandelde fantasieen en Tiany stelde ons onmiddellijk gerust met de mededeling dat iedereen ze had. Een voxpop afgenomen bij vrouwen van alle mogelijke leeftijden bleek dat te bevestigen: chippendales, Brad Pitt, Claudia Fischer (sic). Tja, er is nog werk aan de winkel.

Het mannenpanel – bevolkt door Birger, Joost en Henk Van Cauwenberghe, de fotograaf die al heel wat vrouwenlijven voor zijn camera sleurde – zat er wat schaapachtig bij. Hun ultieme fantasie? Een triootje met twee vrouwen natuurlijk, of wat had je gedacht. En met twee mannen?, polste Tiany. Neen, gruwelden ze unaniem. Trouwens, weet Birger, als vrouwen fantaseren over een trio, verkiezen zij ook twee vrouwen boven twee mannen. Jongen, toch, jou kunnen ze ook alles wijsmaken, riep ik.

Toen stapte Tiany in haar lovelimo waarmee ze haar gasten oppikte en hen een glas champagne offreerde, waarschijnlijk om ze wat loslippiger te maken. Bij Katrien Schotte was dat niet nodig. Wat ze vond van het idee dat mannen masturbeerden op haar foto’s? vroeg Tiany haar. ‘Als ze dat willen, mogen ze dat doen. Ik wens hen veel plezier’, antwoordde ze. Kijk, alle emancipatie ten spijt, blijven vrouwen toch bijzonder altruïstische wezens, denk ik dan.

Met Hanneke Paauwe, schrijfster en theatermaakster, trok Tiany naar de Acanthus, Belgiës bekendste seksclub. Een naam om te onthouden. In de Acanthus is werkelijk aan alles gedacht. Bubbelbaden, een etalage, een donkere kamer, een doucheruimte, een grote orgiekamer, een spiegelpaleis. Een zinnelijk paradijs. Hanneke Paauwe was vooral gefascineerd door de donkere kamer en het spiegelpaleis. Daar kon ik in komen. Vooral dat spiegelpaleis sprak tot mijn verbeelding. Het leek me het toppunt van narcisme, voor als je maar niet genoeg kon krijgen van je eigen op en neer deinende lijf. Seks met een megalomaan trekje.

Over naar de fantasieën van de man in de straat. Die kan ik kort samenvatten. Zoveel mogelijk vrouwen en als het kon allemaal samen op een eiland.

De smalende blikken in het vrouwenpanel spraken boekdelen. ‘De meeste mannen weten niet eens wat ze moeten aanvangen met één vrouw in bed, laat staan met een hele groep’, merkte Murielle Scherre, lingerieontwerpster, schamper op. Deze vrouwen schatten het andere geslacht niet hoog in. ‘Mannen zijn bang van hun fantasieen’, beweerde Dolly. ‘Het is allemaal niet meer dan cafépraat’, vond Natalie. Tja, vroeger volstond een grote penis om indruk te maken maar tegenwoordig koop je daar niet veel meer voor, zoveel was duidelijk. En wat met hun fantasieën, voerden ze die uit? ‘Dat is het voordeel van realistische fantasieën’, lachte Murielle. Vooral vrijen met de kans betrapt te worden, sprak tot hun verbeelding en ze hadden het lot allemaal wel al eens uitgedaagd. Seksexperte Isabelle wou toch nog eens benadrukken dat je je fantasieën niet noodzakelijk in de praktijk moest brengen. Voor er ongelukken gebeurden.

En toen kreeg sociobioloog en antropoloog Gino Delmotte het woord. Het was allemaal simpel volgens hem. Mannen produceerden miljoenen spermatozoïden in één ejaculatie, vrouwen nauwelijks zeshonderd eicellen in hun hele leven. Gevolg: mannen fantaseerden vooral over seks met meerdere mensen en waren heel visueel ingesteld, vrouwen hielden het bij één partner in hun fantasieën, die meer gepaard gingen met bepaalde gevoelens. Kijk, als mijn fantasieën ook al in een statistiek worden gegoten, dan hoeft het niet meer voor mij. Door mieke debruyne

Mieke Debruyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content