Het gevreesde (herh.) in de televisiegids. De vloek van de ‘reruns’. De processie van Echternach van de tv-programmatie. Er is tv die we te vaak te zien krijgen, en die we nooit te zien krijgen. Concreter hebben we het over het feit dat VT4 de rechten op Seinfeld bezit, en het vertikt om de beste sitcom ooit, verkozen tot de derde beste tv-serie aller tijden in onze eigenste Focus TV-special, uit haar kluizen te halen. Ik heb al verscheidene malen mails gestuurd en getelefoneerd naar het Belgische hoofdkwartier van VT4 om te vragen wanneer ze die serie nu eigenlijk gaan uitzenden. In de veronderstelling dat ik hen ervan dien te overtuigen dat de demografie die door Seinfeld aangesproken kan worden sterk gevarieerd is, en het dus een gegarandeerde kijkcijferhit wordt, dien ik mij onder telkens verschillende schuilidentiteiten aan. Eenmaal nam ik telefonisch contact op als mijn grootmoeder, die met een krakend stemmetje een aandoenlijk verhaal ophing over hoe ze haar man zaliger in de vader van George Costanza herkent. Een tweede maal als mijn moeder: ‘Mijn zoon lijkt fysiek erg op Jerry, financieel op George en mentaal op Kramer’. Verscheidene nerds hebben al gedreigd met denial-of-service attacks op de website van VT4 als ze Kramer en Newman niet snel terugbrengen. Geen enkele van mijn alter-ego’s heeft tot nu toe iets kunnen forceren. Hun antwoord luidt steevast vrolijk: ‘We hebben inderdaad de rechten op Seinfeld, maar weten nog niet wanneer we die gaan uitzenden. Hou in afwachting de programmatie van VT4 in het oog!’

Wat doen ze in de plaats? Ze herhalen Friends en SpinCity nog maar een keer van voren af aan. Met spanning had ik die laatste afleveringen van Friends zitten aftellen, hopende dat ze daarna Seinfeld zouden programmeren, maar VT4 herprogrammeerde droogweg Friends. Vanaf de allereerste episode! Toen Joey nog geen schaamhaar had, bij wijze van spreken. Een mens kan veel verdragen, maar voor de vierde maal de ‘ tweens‘ van Friends opnieuw zien opgroeien tot multimiljonairs, waarbij noch de vernietigde twin-towers, noch de leeftijd der menopauze bereikende actrices (Phoebe), een domper op hun oneindige levensvreugde konden zetten, dat is er te veel aan.

Ik heb al lang mijn toevlucht genomen tot Kazaa, waarmee je van het internet, lang voor een serie op onze zenders wordt uitgezonden, episodes van eender welke reeks kunt downloaden. Ik heb voor 7 Giga Seinfeld op mijn harde schijf staan. Voor je alle 176 Seinfelds hebt gedownload, ben je wel een paar weken zoet, want het duurt gemiddeld een uur voor je een volledige episode binnen hebt gehaald. Enige aanleg voor compulsief gedrag is dus geen overbodige luxe. Seinfeld is trouwens nog steeds niet verkrijgbaar op VHS of DVD, wat voor mijn gedrag onbegrijpelijk lijkt. Ook staat er voor 5 Giga Curb Your Enthusiasm (van Larry David, medebedenker van Seinfeld) op een tweede schijf. De kans dat we die grimmige sitcom hier ooit te zien krijgen, is namelijk nihil. Daarom: start Kazaa nu op, en download de episode Krazee-Eyez Killa. U zult het zich niet beklagen.

Als u zich hier allemaal niet druk over maakt, wacht dan maar tot u uw kabeldistributiefactuur in de bus krijgt. Sinds het kijk- en luistergeld is afgeschaft, is die factuur gestegen tot 162 euro. Bij gratie van hun monopoliepositie is mijn kabelboer het soort bedrijf dat ik wegens zijn ontransparante prijzenpolitiek zodanig hartsgrondig ben gaan haten, dat ik er voor één keer nog een communistisch ‘nationaliseren die handel’ durf op te betrekken. Want waarvoor betaal je? Voor het kunnen ontvangen van stations die ‘biss zum Tot’ Friends herhalen.

Door Olivier Braet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content