Van grensverleggende CGI over klassiek tekenwerk tot zombies uit klei: ook dit jaar brengt het Anima Festival een uitgelezen selectie van al het fraais dat er op animatiegebied te beleven valt. Enkele aanraders.

Dit is Belgisch

Zoals elk jaar zet Anima ook de vaderlandse animatiefilm in de kijker met de programma’s Dit is Belgisch 1 en 2 met respectievelijk professionele kortfilms en studentenfilms. Daarnaast biedt het zogeheten Panorama nog eens tweeëntwintig promospots, videoclips en kortfilms die samen een rijk geschakeerd beeld geven van de nationale animatieproductie. Eén daarvan is de hermetische film Goed Nieuws (foto), met de stem van Guido Belcanto.

Taxandria

Zestien jaar na zijn bioscooprelease is Raoul Servais’ eerste en enige langspeler Taxandria – een dromerige mix van tekenwerk, computeranimatie en live-action – eindelijk uit op dvd. ‘Een prima gelegenheid om Servais’ magnum opus nog eens op een groot doek te screenen’, vonden ze bij Anima. En dan het liefst in het bijzijn van de Belgische meester zelf.

(On)frisse humor en verse botten

Gestroopte vleermuis, wormenroomsoep, ectoplasmagelei… Sicko’s en weirdo’s waggelen nu al kwijlend richting Flagey voor deze retrospectieve met tien griezelkortfilms en cultcuriosa. Op het hilarische en macabere menu: de claymationzombies van Takena Nagao’s Chainsaw Maid (foto) én Vincent, een filmpje uit 1982 van gothic maestro Tim Burton over een jongetje dat zich griezel-icoon Vincent Price waant.

Animeernacht

Nachtbrakers kunnen op zaterdag 13 februari van 10 uur ’s avonds tot 4 uur ’s nachts hun hart ophalen aan weerbiggen, bronstige wasberen en rubberen Bruce Lee-reïncarnaties in stop-motion (in ‘Le petit dragon’, foto). Op het menu staan maar liefst tweeëntwintig films – shorts, videoclips en reclamespots geplukt uit de officiële selectie en de retrospectieven – die buiten de genrelijntjes durven te kleuren. Tussendoor zorgt het trio Noamir voor een performance met naast zang, gitaar en fluit ook percussie, potleed en penseel.

Siggraph Computer Animation Festival 2009 Nominees

Al zesendertig jaar lang is Siggraph ’s werelds belangrijkste uitstalraam voor digitale animatie. Op de recentste expo in New Orleans vielen traditie-getrouw de allernieuwste snufjes op het vlak van grafische en digitale animatie én interactieve technologie te bewonderen. Uit de meer dan zevenhonderd inzendingen van studenten en professionelen wereldwijd selecteerde Siggraph twaalf innoverende CG-filmpjes voor de jaarlijkse festival-prijzen. Daaronder: het 3D-filmpje The Unbelievable Four (foto) met ex-prez George W. Bush als politieke superheld in de clinch met aliens.

Mary and Max

Openen doet het festival met de avant-première van het originele en bekroonde langspeelfilmdebuut van de Australiër Adam Elliot. Dat gaat over de onwaarschijnlijke, maar authentieke pennenvriendschap tussen Mary en Max; zij een levenslustig meisje van acht uit Melbourne; hij een autistische en depressieve drinkebroer van 44 uit Brooklyn, New York. Een bitterzoete hommage aan het Nieuwe Globalisme in claymation, met de stemmen van Toni Collette, Eric Bana en Philip Seymour Hoffman. Een tip: naast Mary and Max brengt het festival ook een retrospectieve met Elliots eerste vier kortfilms, waaronder het Oscarwinnende Harvie Krumpet.

Het land van de draak

In het kader van Europalia China loert Anima dit jaar over de Grote Muur. Zo is er onder meer een retrospectieve rond beeldend kunstenaar en filmmaker Sun Xun, terwijl de befaamde animatieafdeling van de universiteit van Peking carte blanche kreeg om haar eigen programma samen te stellen. De Chinese aanwezigheid wordt versterkt door de competitielangspeler Piercing 1 (foto) van Liu Jian, een compromisloze blik op het moderne neokapitalistische China door de ogen van een werkloze stedeling die een bizarre deal sluit met een zakenman.

AnimaBrussels Animation Film Festival

12-20 februari in Flagey www.anima2010.eu

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content