Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat Georges Simenon werd geboren: u kunt zich dus aan een resem Maigret-events verwachten. Intussen werkt A.F. Th. van der Heijden naarstig aan zijn nieuwe Homo duplex-cyclus, waarvan het eerste deel (eigenlijk deel 0), De Movo Tapes, al in voorpublicatie werd voorgesteld. Niemand kan vertellen in welke volgorde of wanneer deze cyclus zal verschijnen, want De Movo Tapes waren ook al aangekondigd voor november 2002.

Het jaar begint overigens met That Old Ace in the Hole (Fourth Estate) van Annie Proulx, die haar roman naar (goede?) gewoonte bevolkt met een handvol excentriekelingen, het product van het leven in een geïsoleerd stadje. En Joyce Carol Oates werpt beslist nog maar eens minstens vier romans in de wereld. Geen grote verrassing als je weet dat de doorsnee Oates-fan kan worden herkend aan grote wallen onder de ogen: die krijgt men namelijk als men haar krankzinnige output tracht bij te houden. Richard Price, vooral bekend van zijn werk als Hollywoodscenarist van The Color of Money, Clockers en Mad Dog and Glory, keert sinds 1992 steeds meer terug naar de fictie. Zijn laatste roman, The Samaritan, ligt in New York nu al in de rekken.

In februari verschijnt wellicht een van de meest geanticipeerde romans van het jaar: You Shall Know Our Velocity (Hamish Hamilton) van Dave Eggers. Zijn debuut A Heartbreaking Work of Staggering Genius liet een hoogst originele stem horen. In dezelfde maand verschijnt The Gift (Fourth Estate) van David Flusfeder, een puntige vertelling over mannelijke vriendschap en rivaliteit waarnaar ook door de onvolprezen Will Self gretig wordt uitgekeken. Tegelijk belandt Pattern Recognition (Putnam), de nieuwste trip van cyberpunk William Gibson, op de leesplank.

In de lente en de zomer zijn er romans te verwachten van gevestigde namen zoals Jane Smiley, Günther Grass, Adam Thorpe en Rose Tremain. Maar vandaag al gooien twee jonge leeuwen hoge ogen. Brick Lane (Doubleday), het debuut van Monica Ali dat lang voor publicatie de hemel wordt in geprezen, zou een groots opgezet epos zijn over een jonge vrouw die vanuit Bangladesh naar Londen komt om er te huwen. En Tariq Goddards tweede roman Dynamo (Sceptre) brengt ons warempel het verhaal van het effect van Stalin op het Russische voetbal.

(Olivier Braet)

(Bram Van Moorhem)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content