Sommige van de beste tv-series van de laatste jaren zijn in Vlaanderen enkel op dvd te bekijken. Voor wie op zoek is naar anders en beter: een overzicht.

Tv-series op dvd, ze hebben zo hun voordelen: je kijkt wanneer je wilt, je hoeft geen reclame te doorworstelen en je kunt meerdere afleveringen na elkaar afspelen. Soms is dvd echter niet alleen een handig alternatief, maar gewoon de enige mogelijkheid om een reeks te zien. Bepaalde series halen immers de zendschema’s niet meer, terwijl ze wel als dvd worden uitgebracht. De volgende reeksen bevinden zich in die situatie: wie ze wil zien, kan enkel bij de dvd-boer terecht. Een paar zijn wel aangekocht door een Vlaamse zender, en zullen dus in de toekomst op tv komen, maar voor enkele titels blijven de dvd-boxen wellicht voor altijd de enige toegangspoort tot het Vlaamse publiek. Dat is jammer, want dit zijn geen obscure of slechte reeksen. Integendeel: ze behoren allemaal tot het beste van wat er de laatste jaren gemaakt is in de Verenigde Staten (en dus, gezien het niveau van de Amerikaanse tv vandaag, in de wereld). Time Magazine riep Battlestar Galactica vorig jaar bijvoorbeeld uit tot ‘best new show’. In 2004 was Deadwood die eer te beurt gevallen, en dat was dan nog het jaar waarin Lost zijn debuut maakte op de Amerikaanse tv! Ook Curb Your Enthusiasm, Rescue Me en Entourage zijn onder de lof bedolven, terwijl The Wire op Metacritic – een website die het gemiddelde berekent van de recensies in de belangrijkste geschreven media – een score haalt van 98 op 100! Zo goed als perfect met andere woorden, maar toch is de kans klein dat u die reeks hier ooit op televisie zult zien. Wie eens wat anders wil dan de zoektocht van een schlagerzangeres naar een nieuwe partner of het geklungel van een groepje kokende nerds, kan dus maar beter naar de dvd-boer trekken.

The Wire

Voor de fans van?

The Sopranos, NYPD Blue, Homicide, Murder One

Wat?

Een misdaadreeks, maar dan zoals Schuld en Boete een misdaadroman was: het gaat over criminelen en politieagenten, maar nog veel meer over ‘la condition humaine’. In The Wire is de misdaad geen verzameling afzonderlijke zaken die iedere week netjes opgelost worden, maar één groot eeuwigdurend systeem dat het leven van alle personages in de Amerikaanse stad Baltimore bepaalt én zin geeft. Het uitgangspunt is klassiek – een team van detectives zet een afluisteroperatie op om een drugsbaron neer te halen – maar in tegenstelling tot andere series besteedt The Wire niet alleen aandacht aan het politiewerk. Ze zoomt ook in op het leven van de drugsdealers, waardoor je een schitterend beeld krijgt van enerzijds het gerechtelijke systeem en anderzijds de door drugs verscheurde achterbuurten, twee werelden die meer met elkaar gemeen hebben dan ze zelf toegeven. In seizoen twee komt er nog een derde groep bij, dokwerkers die door de economische crisis in de criminaliteit worden gedreven, en in de volgende jaargangen neemt men ook de politiek, het onderwijs en de media onder de loep. The Wire is gedurfd en complex – het aantal personages is nauwelijks te tellen – maar ook uiterst verslavend en van begin tot einde briljant. Simpelweg de beste tv-serie die ooit gemaakt is.

Waar?

Seizoen 1 en 2 zijn verschenen bij Warner, seizoen 3 komt uit in januari. Liefhebbers kunnen ook op zoek gaan naar The Corner (Warner), een miniserie gemaakt door de mensen achter The Wire over het leven in de drugsbuurten van Baltimore.

Waar wacht u nog op?

Alle zenders hebben de aankoop overwogen, geen enkele heeft Th e Wire binnengehaald, wegens ‘een te beperkte doelgroep’. Canvas twijfelt nog, maar ook daar is de kans ‘uiterst klein’. ‘Het is heel moeilijk om series als deze te plaatsen’, klinkt het. ‘Onze kijkers houden meer van reeksen met een afgerond verhaal – kijk maar naar het succes van de Britse detectives – waardoor het publiek voor een serie als The Wire te klein zou zijn.’ Meerwaardezoekers die nog eens verrast willen worden, moeten dus de dvd’s in huis halen.

Battlestar Galactica

Voor de fans van?

The Sopranos, The West Wing, Babylon 5

Wat?

‘De sciencefictionserie voor mensen die niet van sciencefiction houden’, zoals een Amerikaanse recensent schreef. Battlestar Galactica – een remake van de gelijknamige reeks uit de jaren zeventig – draait niet rond technologische gadgets of special effects, maar rond sterke personages, spannende verhalen en complexe thema’s. Op een dag wordt de mensheid zo goed als uitgeroeid door de Cylons, een ras van robotten dat door de mensen is geschapen en wil afrekenen met zijn ‘meesters’. Enkele ruimteschepen kunnen ontsnappen aan de genocide en gaan onder het commando van het oorlogsschip Battlestar Galactica op zoek naar ‘de Aarde’, een mythische plaats die ze enkel kennen uit hun religieuze geschriften. Ondertussen worden ze belaagd door de Cylons, waarvan sommigen zich onder de mensen hebben gemengd, én door interne spanningen. Battlestar Galactica is een zeer actuele serie rond politieke thema’s als oorlog, terrorisme en religieus fundamentalisme. De link met 9/11 is dus snel gelegd (volgens Rolling Stone is de serie ‘TV’s most vivid depiction of the post-9/11 world and what happens to a society at war’), maar de personages zijn zo knap dat Battlestar Galactica de actualiteit overstijgt en in de eerste plaats toont hoe een samenleving onder druk de meest vreemde bokkensprongen kan maken.

Waar?

De miniserie en seizoen 1 zijn (samen) uitgekomen bij Universal. Seizoen 2 volgt eind december.

Waar wacht u nog op?

VT4 heeft Battlestar Galactica aangekocht, en de reeks komt ‘hoogstwaarschijnlijk’ in 2007 op het scherm. ‘Maar aangezien de serie zo obscuur is en de doelgroep zo klein, zal dat niet in een belangrijk timeslot zijn’, aldus VT4.

Deadwood

Voor de fans van?

The Sopranos, Six Feet Under, Carnivàle

Wat?

De Amerikaanse betaalzender HBO is gespecialiseerd in donkere, risicovolle tv-series die een blik werpen op de achterkant van de Verenigde Staten, zoals The Sopranos, Six Feet Under of The Wire. Geen enkele reeks illustreert dat zo goed als Deadwood, waarin het gewelddadige verleden van ’the land of the free’ op een genadeloze wijze wordt blootgelegd. Deadwood speelt zich af in de tweede helft van de 19e eeuw en vertelt het verhaal van een goudzoekerpost waar de wetteloosheid heerst en enkel het recht van de sterkste geldt. Het resultaat is een soort tv-versie van Clint Eastwoods Unforgiven, een compromisloze reeks die alle mythes uit de klassieke westerns aan de varkens voert. Deadwood heeft veel troeven – de personages, met de duivelse salooneigenaar Al Swearengen voorop, het acteerwerk, de decors… – maar vooral de dialogen maken van de reeks een meesterwerk. Hoe scenarist David Milch ( Hill Street Blues, NYPD Blue) daarin verheven, shakespeariaanse zinsneden vermengt met gore schuttingtaal die recht uit de getto’s lijkt te komen, is onnavolgbaar.

Waar?

Seizoen 1 is verschenen bij Paramount, seizoen 2 én 3 komen uit op 7 december. Dank u lieve sint!

Waar wacht u nog op?

Deadwood zal normaal gezien nooit op het scherm komen. Canvas heeft definitief nee gezegd (voor de redenering: zie The Wire) en ook VMMA en VT4 laten de reeks passeren.

Curb Your Enthusiasm

Voor de fans van?

Seinfeld, The Office, Extras, Het Geslacht De Pauw

Wat?

‘Deep inside you know you’re him’, zo luidt de slagzin van Curb Your Enthusiasm. Die ‘him’, dat is Larry David, de man die samen met Jerry Seinfeld de legendarische sitcom Seinfeld heeft geschreven. Dankzij de opbrengsten van die reeks hoeft Larry nooit nog te werken en de pseudo-docusoap Curb Your Enthusiasm laat zien waar de man nu zijn dagen mee vult. Wie sterke verhalen of verrassende wendingen zoekt, is aan het verkeerde adres: meestal bestaan de afleveringen uit niets meer dan Larry die naar de dokter gaat, een feestje bezoekt bij zijn beroemde vrienden of een basketbalwedstrijd bijwoont. Gelukkig bezit de man het ’talent’ om overal waar hij komt de mensen in een mum van tijd de kast op te jagen met zijn gezeur. Larry is immers iemand die graag aan de gedragscodes peutert, tot er een draadje loskomt en hij alles uiteen kan trekken. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af of de ‘cut-off time’ – het tijdstip wanneer je iemand niet meer uit zijn bed belt – verandert naargelang het nieuws dat je te melden hebt. Of waarom iemand in een rolstoel liever ‘disabled’ genoemd wordt dan ‘handicapped’, en vooral waarom hij hun toilet niet mag gebruiken als hij dringend moet. Met zijn gedrag kan hij zichzelf altijd in de meest pijnlijke situaties manoeuvreren – de fans van ‘comedy of embarrassment’ als The Office of Extras kunnen hier hun hart ophalen – maar tegelijk maakt hij ook vaak heel rake opmerkingen over hoe wij met elkaar omgaan. Of zoals Homer Simpson ooit zei: ‘It’s funny because it’s true’.

Waar?

De eerste vijf seizoenen zijn allemaal verschenen bij Warner.

Waar wacht u nog op?

Curb Your Enthusiasm was even te zien bij de VPRO, maar zit daar voorlopig weer in de kast. Bij ons is de reeks door niemand aangekocht.

Rescue Me

Voor de fans van?

Third Watch, NYPD Blue

Wat?

Toen de aanslagen van elf september het leven kostten aan 343 brandweermannen, werden ‘New York’s Bravest’ tot het heldendom verheven. De komiek Denis Leary – die zelf zijn neef-brandweerman verloor in 1999 – deed echter niet mee met de heiligverklaring en maakte met Rescue Me een reeks die ook de kleine kantjes van de brandweermannen laat zien. Rescue Me draait rond een kazerne in New York waar de werknemers na het trauma van 9/11 langzaam opnieuw moeten rechtkrabbelen. Dat gaat allesbehalve gemakkelijk: sommigen zitten aan de drank, anderen proberen de traumatische beelden uit hun hoofd te krijgen door zoveel mogelijk vrouwen in bed te krijgen (na de aanslagen lagen de brandweermannen in New York nogal goed in de markt) en een van hen praat zelfs tegen de geesten van zijn overleden vrienden. Omdat de personages zelfdestructief, seksistisch en uiterst cynisch zijn, is Rescue Me niet echt een serie waar je meteen voor valt. Maar eenmaal je achter het pantser hebt leren kijken dat de brandweermannen optrekken, vind je een eerlijke en grappige reeks over hoe helden uiteindelijk toch maar gewone mensen zijn.

Waar?

Seizoen 1 en 2 zijn uit bij Sony.

Waar wacht u nog op?

VT4 heeft Rescue Me aangekocht, maar voorlopig zijn er nog geen concrete plannen.

Entourage

Voor de fans van?

Extras, Friends

Wat?

De jonge acteur Vince Chase is een opkomende ster, die net heeft meegedaan in zijn eerste grote film. Samen met zijn oude vrienden uit New York, zijn ‘entourage’, betrekt hij een huis in Los Angeles, van waaruit ze samen de verovering van Hollywood en de rest van de wereld plannen. Entourage is bedacht door Mark Wahlberg, de acteur uit onder meer Boogie Nights, die zich voor de verhalen baseerde op zijn eigen ervaringen. En omdat alles zich afspeelt in Hollywood duiken er af en toe bekende koppen op, zoals Jessica Alba, Scarlett Johansson of James Cameron. Maar ook al biedt de serie een inkijk in het leven achter de schermen – de feestjes, de groupies, de slopende onderhandelingen over een filmrol – toch is Entourage veel meer dan Het Leven Zoals Het Is: Hollywood. De nadruk ligt op de relaties tussen de jongens in de groep, die elkaar al van kindsbeen af kennen en van wie er nu plotseling één beroemd is geworden. Daardoor is Entourage in de eerste plaats een grappig en warm eerbetoon aan ‘de vriendschap’ en de overgang van adolescentie naar volwassenheid.

Waar?

Seizoen 1 en 2 zijn uit bij Warner Home Video, seizoen 3 volgt normaal gezien in april 2007.

Waar wacht u nog op?

Entourage is aangekocht door VMMA; normaal gezien zal de reeks in 2007 van start gaan, op VTM of Kanaaltwee.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content