TABLOID: SEX IN CHAINS ***

JOYCE McKINNEY. 'Of ik die man verkracht heb? Dat is zoals marshmallows in een parkeermeter stoppen.'

Woensdag 10/10, 00.50 – BBC 2. Errol Morris, VS 2010.

Documentairemaker Errol Morris werpt zijn licht op een heel bizarre zaak waar de tabloids destijds van gesmuld hebben. Had die beauty queen nu die mormoon verkracht? Kun je marshmallows in een parkeermeter stoppen?

Errol Morris is gebiologeerd door waarheid, geschiedenis en – vooral – de beeldvorming daarover in de media. Met stilistisch opmerkelijke en onthullende docu’s als The Fog of War en The Thin Blue Line, de eerste film die daadwerkelijk een moord opgelost heeft, groeide hij uit tot de Amerikaanse thinking man’s detective.

In Tabloid: Sex in Chains (te zien in het BBC-programma Storyville) bijt Morris zich vast in een nogal pervers maar heel bijzonder liefdesverhaal, iets wat je niet onmiddellijk verwacht van iemand met de reputatie van een ernstige intellectueel.

Deze sappige documentaire volgt het breed in de Britse tabloids uitgesmeerde seksschandaal over Joyce McKinney, een gewezen schoonheidskoningin uit Wyoming die in de jaren zeventig beticht werd van de kidnapping en verkrachting van de mormoonse missionaris Kirk Anderson. McKinney vloog de man naar Londen na, ontvoerde hem en bracht hem onder in een vakantiehuis in Devon. Drie dagen lag hij met kettingen vastgebonden op een bed terwijl McKinney hem – afhankelijk van de bron – als seksslaaf gebruikte of voorgoed bevrijdde uit de klauwen van een sekte. Later kwam McKinney op borgtocht vrij. Ze vluchtte naar de VS, werd er gearresteerd vanwege het afleggen van valse verklaringen en kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke straf.

Morris vertrekt van dat hoogst bizarre gegeven voor een zowel met ironisch archiefmateriaal gelardeerde reconstructie als een onderhoudend portret van een excentrieke figuur – in 2008 liet McKinney haar pitbull klonen. Tegelijk kijkt hij met veel sarcasme naar onze zucht naar sensatie en het voyeurisme van de media.

De mormoonse zielenherder weigerde om mee te werken, maar Morris heeft schitterend materiaal vergaard uit de talrijke interviews die hij wel kon afnemen, vooral uit die met McKinney. ‘Dat is zoals een marshmallow in een parkeermeter proberen te stoppen’, antwoordt ze op de vraag of ze denkt dat een vrouw een man kan verkrachten. Ook de interviews met de Britse tabloidjournalisten die indertijd de zaak coverden, spelen een grote rol in deze even fascinerende als soms hilarische documentaire. McKinney moest uiteindelijk niets van Morris’ aanpak hebben. Eind vorig jaar spande ze een rechtszaak tegen hem in wegens laster.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content