T. REX ****

MARC BOLAN van T. REX. Happy Glamiversary.
Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Electric Warrior

Glamrock

Universal

WAT?

Happy Glamiversary! Het magnum opus van T. Rex is precies veertig jaar oud. Daarom wordt Electric Warrior – uiteraard met een bijbehorend danspasje in een flashy olifantenbroek – geherintroduceerd, en wel in een meer dan aanbevelenswaardige deluxe edition. Dat amper een half jaar na de vinylreissue The Wax Co. Singles A’s and B’s 1972-1977: op die plaat stonden alle singles en hun B-kantjes van ná 1971, met deze reissue is uw T. Rex-verzameling dus helemáál compleet. Electric Warrior was zo’n beetje de blauwdruk van de glamrocksound, ofte een groovy en best ook wel sleazy variant van de rock-‘n-roll. En in het geval van T. Rex hoorde daar ook nog de psychedelische productie van Tony Visconti bij, en uiteraard ook Marc Bolans intergalactische teksten over fluorescerende ufo’s, middeleeuwse eenhoorns en the old in-out – zie alleen nog maar de hitsingles Hot Love en Get It On. Kortom: plezier voor het hele gezin, want niet alleen hardcore sm-fanaten houden van olifantenpijpen, toch?

GEPREZEN OF VERGUISD?

‘Bolan booms with cosmic rock’, kopte Melody Maker. Tel daarbij de massale radio-airplay – met dank aan Bolans boezemvriend John Peel – en Electric Warrior groeide in Engeland moeiteloos uit tot de best verkochte plaat van het jaar. In het puriteinse Amerika werd Get It On in de ban geslagen en strandde de plaat op plaats 32 in de US Billboard 200, ook al noemde Rolling Stone het een gewaagd album ‘with enough decadence and sarcasm for any war baby to hum along’.

EN VANDAAG?

De B-kantjes en vooral de hoogkwalitatieve demo’s op deze deluxe edition laten ook vandaag horen dat achter alle fuzz & distortion een songschrijver schuilging met de allure van Ray Davies. En als proeve van blijvende coolness: Quentin Tarantino zette Jeepster vijf jaar geleden nog op de soundtrack van Death Proof.

CUI BONE?

Bowie natuurlijk, die een jaar later met Ziggy Stardust kwam aanzetten, maar ook Roxy Music, The Cramps en later nog Suede, The Flaming Lips en Devendra Banhart.

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content