Voor wie zijn onderbroekenlol gaarne een tikje verrijkt ziet met algehele onzin, komt 2BE eindelijk weer met Superstaar. Vooraleer het tweede seizoen in oktober start, grijpt Superstaar-superstar Gunter Lamoot terug naar het beste uit het eerste seizoen van zijn afwijkende kijk op het tv-archief.

GUNTER LAMOOT: We hernemen eerst de vijf laatste afleveringen omdat we bij Broektoe, productiehuis maar vooral ook de vriendenkring waarmee we Superstaar maken, vinden dat we daarin de formule echt goed beet hadden.

Welke grappen vind je zelf de sterkste van dat seizoen?

LAMOOT: Goh, ik herinner mij nu een visueel grapje dat op het eerste gezicht heel flauw leek maar eenmaal op tv goed bleek te werken: mijn hand die als het ware een tv-scherm binnengleed om Herbert Flack over zijn haren te wrijven. Vraag me niet waarom, maar dat schiet me nu te binnen als een hoogtepunt.

Hoe trots waren jullie op de Verrückte Idioten-filmpjes waarmee jullie lachten met de nazi’s zonder op gevoelige tenen te trappen?

LAMOOT: Trots is misschien veel gezegd. Wij hebben altijd ingezien dat die oude beelden ook een ongelooflijk Laurel en Hardy-gehalte hebben. Het kwam erop aan ze helemaal te ontdoen van elk verband met WOII en de Holocaust. We hebben die figuren als het ware gedisneyficeerd. Uiteindelijk gebruiken we vaak maar enkele seconden uit de propagandafilm Triumph des Willens. Chantal, die bij ons het woord voert, is misschien twaalf seconden in beeld. En Gilbert, telkens de pineut, amper 1,6 seconden.

Keren zij straks terug in het tweede seizoen?

LAMOOT: Ik was eigenlijk van plan ermee te stoppen maar we hebben toch nog acht Verrückte Idioten-grappen kunnen bedenken. Wat ik wel leuk vind: hoe meer we er bedenken, hoe meer Hitler op de achtergrond raakt. Weet je, iemand als een Wim Delvoye zou zulke filmpjes als Verrückte Idioten in het buitenland wellicht verkocht krijgen als moderne kunst. Want zeg nu zelf, alle moderne kunst is toch een vorm van humor? Alleen de triestigste gevallen hebben dat zelf niet door.

Zijn er zaken die straks niet terugkeren?

LAMOOT: E.R. Van de Walle, oftewel Eddy Wally, die we allerlei intellectuele wijsheden in de mond legden. In de kerstspecial hebben we zijn overleden vrouw Mariette met hem laten telefoneren. Verder willen we niet gaan – het gaat ook niet zo goed met Eddy. Er zullen natuurlijk ook heel wat nieuwe dingen in zitten, waar ik lekker nog niets over ga verklappen, haha. Het wordt weer een mix van die vier vormen van humor zoals mijn kompaan Frank Nuyten en ik die definiëren: ten eerste plat en vunzig, ten tweede seksgrappen, vervolgens donkere humor over ziekte en dood en ten slotte totale nonsens.

Om Superstaar te maken kijk je nu al bijna tweeënhalf jaar onafgebroken televisie. Wat doe je straks om af te kicken?

LAMOOT:(lachje) Nog wat tv kijken. Nu hoef ik na het maken van Superstaar wel even geen Vlaamse tv meer te zien. Ik heb sowieso altijd meer naar buitenlandse zenders gekeken. Als ik een avond heb doorgewerkt aan Superstaar, doorgaans tot twaalf of één uur ’s nachts, kijk ik om af te kicken nog een uurtje naar BBC4. Daar is altijd wel een geweldige muziekdocumentaire op te zien waarbij ik dan niet moet nadenken welke grap ik ermee kan maken.

Zondag 15/9, 22.35 – 2BE

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content