Hoewel smartphones de voorbije maanden op vlak van (online) multifunctionaliteit en schermgrootte voorbijgesneld werden door tablets, zijn veel fabrikanten niet van plan om hun marktpositie zomaar op te geven. Ook dit jaar doen ze er alles aan om de consument te verleiden die met zijn mobiele telefoon meer wil dan enkel telefoneren en sms’jes versturen. Een blik op het huidige en toekomstige aanbod en de jongste trends.

BRUTE KRACHT

De komende maanden focussen verschillende merken zich vol overtuiging op de superphones. Deze nieuwe generatie intelligente telefoontoestellen beschikt over een aantal technologische verbeteringen die hen krachtiger maakt dan ‘normale’ smartphones. Eerst en vooral zijn superphones uitgerust met een dual-coreprocessor waardoor ze sneller werken en zonder problemen met meerdere applicaties en taken tegelijkertijd overweg kunnen. Ze ondersteunen een Full HD 1080p-beeldresolutie en beschikken meestal over een hdmi-uitgang, waarmee zelfgemaakte foto’s en video’s én gedownloade langspeelfilms in haarscherpe kwaliteit op een televisietoestel kunnen worden vertoond. In de meeste gevallen ondersteunen ze ook Adobe Flash veel beter, toch iets waar verschillende mobieltjes van de huidige generatie maar al te vaak over struikelen. De iPhone, bijvoorbeeld, ondersteunt zelfs helemaal géén websites met Flash. Nadeel is natuurlijk wel dat al deze geavanceerde opties ook doorgerekend worden aan de kassa.

IENIE-MINI

Tegelijkertijd zien we een volledig tegenovergestelde golf smartphones de markt bestormen. De sinds vorig jaar geïntroduceerde minismartphone is compacter en eenvoudiger dan zijn grotere broers, maar net daarom perfect op maat gesneden van gebruikers die maar af en toe mobiel internet nodig hebben, of zich maar sporadisch aan een technologisch uitstapje wagen. Omdat deze toestellen minder uitgebreid zijn, ligt hun winkelprijs vaak – zij het niet altijd – een stukje lager, dikwijls onder de 200 euro. Daarnaast zullen naar verwachting flink wat consumenten de komende maanden hun oude gsm of versleten featurephone vervangen door een nieuw budgettoestel, zonder te beseffen dat ze in veel gevallen een beknopte smartphone in huis halen. Dit zal in 2011 waarschijnlijk voor een nieuwe verkoopboost zorgen op zowel de hardware- als de softwareapplicatiemarkt. En zo wordt de smartphone algemeen goed.

FUTURE PROOF?

Sommige Amerikaanse onderzoekers en trendwatchers zijn er dan weer rotsvast van overtuigd dat de smartphone geen al te lang leven meer beschoren is. Ze voorspellen dat veel consumenten de komende jaren voor een mobiele telefoon weer naar een basismodel zullen willen overstappen. Alle overige toepassingen (op internet surfen, e-mailen, gamen, agenda beheren…) zouden dan door een compacte en draagbare tabletcomputer worden overgenomen.Klinkt plausibel. Ook al beschikt er niemand over een glazen bol om zich met zekerheid aan dergelijke voorspellingen te wagen.

DOOR DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content