SUPER SONIC YOUTH

Louis Tobback mag dan geen hoge pet ophebben van de jeugd van nu, wij vonden moeiteloos vier young guns – zónder partijkaart – die deze festivalzomer onze weilanden bevruchten met de ideale remedie tegen vergrijzing en verzuring. Allemaal in koor: All the young dudes carry the news!

NICOLAS JAAR

Hoeveel studenten literatuurwetenschappen kent u die een debuutalbum uithebben waarop Jean-Luc Godard, de ethiojazz van Mulatu Astatke, minimalmaestro Ricardo Villalobos en een door Arabische, Chileense en Franse wortels gekleurde bloedlijn de voornaamste hoekstenen zijn? Juist, één: Nicolas Jaar! Met de organische droomtrip Space Is Only Noise bewees de 22-jarige New Yorker een wonderkind te zijn in de studio, en als de recent opgedoken liveversie van jazzpianist Abdullah Ibrahims Ishmael een referentie mag zijn, kan hij ook daarbuiten uit de voeten.

10 DAYS OFF – 18 juli

SMITH WESTERNS

Tegen de middag opstaan. Naar school gaan. Te jong om achteraf aan de toog te hangen. Dan maar de pick-upnaald verslijten door er het beste van The Beatles en T-Rex onder te schuiven. Bandje oprichten. Boekentas finaal in de hoek smijten. In plaats daarvan songs schrijven over knappe grieten en andere prikkelende jongensdromen. Nog steeds te jong om op café te gaan. Met Dye It Blonde een dijk van een tweede plaat vol aanstekelijke, ultramelodische gitaarpopsongs pennen. Op Pukkelpop spelen. Smith Westerns: ze worden groot, jongens en meisjes.

PUKKELPOP – 18 augustus

GHOSTPOET

Exit Mike Skinner, die na het aangekondigd pensioen van The Streets deze zomer langs de festivals een laatste ereronde loopt. Opvolging is verzekerd met de 23-jarige Obaro Ejimiwe alias Ghostpoet, een met de flow van een stonede zenmeester gezegende MC die zijn licht laat schijnen over de schaduwrijke stadsjungle van Londen. Ghostpoets Inner City Blues (een rokerige cocktail van dubstep, jazz en UK hiphop) viel meteen in de smaak bij BBC Radio-icoon Gilles Peterson, die zijn debuut Peanut Butter Blues & Melancholy Jam uitbracht op zijn Brownswoodlabel.

DOUR FESTIVAL – 16 juli

KATY B

Graag willen wij dubstepdiva Katy B bij deze nomineren als potentiële kroonprinses van Kiewit. De 21-jarige protegee van Pukkelpop 2009-revelatie Magnetic Man is geen over het paard getilde fashionista, zingt zonder playbacktape en beschikt met debuut On A Mission over hét recept om een Febrezefrisse wind over elke festivalweide te blazen. Mogen wij – de hysterische taferelen bij Uffie vorig jaar in het achterhoofd – meteen ook enkele pancartesuggesties doen? Met proza als KATY B MINE en TAKE ME KATY loopt u bij de Focusfotografen geheid in de kijker!

PUKKELPOP – 18 augustus

DOOR JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content