Paranormal Activity is niet zo abnormaal als de titel doet vermoeden. Tien andere films die via point of view in beeld werden gebracht.

Lady in the Lake (Robert Montgomery, 1947)

De eerste, volledig vanuit subjectief standpunt gedraaide film. In casu dat van private dick Philip Marlowe die speurt naar een vermiste vrouw. Een film noir naar een verhaal van Raymond Chandler die enkel de annalen indook dankzij zijn doorgedreven pointofviewgimmick.

Dark Passage(Delmer Daves, 1947)

Een ontsnapte gevangene hoopt zijn onschuld in een moordzaak te bewijzen en ondergaat plastische chirurgie om niet te worden herkend. Potente film noir waarvan de eerste dertig minuten vanuit het standpunt van de protagonist zijn gefilmd. Die blijkt dan Humphrey Bogart.

C’est arrivé près de chez vous (Rémy Belvaux, André Bonzel & Benoît Poelvoorde, 1991)

Een cameraploeg volgt een seriemoordenaar, en helpt hem desnoods een handje. Een bijtende en helaas ook visionaire mockumentary over de sensatiezucht van tv-makers.

Zusje (Robert Jan Westdijk, 1995)

Martijn bezoekt zijn naar Amsterdam verhuisde zus en legt haar doen en laten vast op video, tot een onopgeloste kwestie uit het verleden de spanning doet stijgen. Broederliefde muteert tot obsessief voyeurisme in deze Hollandse pre-Dogmaprent.

The Blair Witch Project (Daniel Myrick & Eduardo Sanchez, 1999)

Drie jonge filmmakers trokken in 1994 de bossen van Maryland in. Een jaar later werd enkel hun op video vastgelegde footage teruggevonden. Een lucratieve nepdocu die de eerste, digitale pointofviewhype werd.

Doom (Andrzej Bartkowiak, 2005)

Actiethriller naar de populaire videogame over soldaten die door aliens worden belaagd. Met een knallende climax waarin het concept van de eerstepersoons-shooter volledig wordt overgenomen.

Diary of the Dead(George A. Romero, 2007)

Enkele filmstudenten willen een zombiefilm maken, tot ze plots echte zombies tegen het lijf lopen. Aflevering vijf uit Romero’s zombiecataloog waarin het voyeurisme en exhibitionisme van de YouTubegeneratie worden gehekeld.

[Rec] (Jaume Balagueró & Paco Plaza, 2007)

Een journaliste en haar cameraman maken een reportage over de nachtploeg van de brandweer, tot ze in een flatgebouw belanden waar een demonisch virus blijkt uitgebroken. Zombiehorror verpakt als reality-tv, in de States in 2008 overgedaan onder de titel Quarantine.

Cloverfield (Matt Reeves, 2008)

Een yuppieknul filmt het afscheidsfeestje vanzijn buddy, maar wordt getuige van apocalyptische chaos wanneer een monster New York binnenvalt. Godzilla 2.0, door Lost-producent J.J. Abrams en een lepe internetcampagne tot hype gepimpt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content