Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Een daverend applaus graag voor de winnaar van de eerste Focus Knack Stripstrijd: Simon Spruyt!

Afgelopen zaterdag op het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist maakte onze hoofdredacteur eindelijk publiek wie de allereerste Focus Knack Stripstrijd heeft gewonnen. Simon Spruyt (30) ging verdiend met de hoofdprijs – een jaar lang betaald publiceren in Focus Knack – aan de haal. De jury, die bestond uit de redactie van Focus Knack en Stripstrijdcoördinator Nix, koos de strip van Spruyt uit de 134 inzendingen. Even uw geheugen opfrissen: in zijn verhaal getiteld Productiecapaciteit laat Spruyts alter ego, de gearriveerde stripauteur S.G.F. Spruyt, herrezen Chinezen en onschuldige weesjes in zijn plaats werken. Die dwangarbeiders zal Spruyt goed kunnen gebruiken nu hij vanaf 20 augustus wekelijks een pagina moet leveren voor dit blad.

Spruyt is niet helemaal een onbekende in stripland. Als afgestudeerd germanist volgde hij de stripopleiding van Sint-Lukas Brussel. Sindsdien verscheen zijn werk geregeld in stripbladen als het Nederlandse Zone 5300 en bracht hij ook al drie albums uit. De Bamburgers, een serie over een knotsgek vorstenhuis op een Kanaaleiland, op scenario van Fritz Van den Heuvel, leverde beide heren een nominatie voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Strips en een Nederlandse Stripschappenning op na amper twee verhalen. Van Spruyts zelf geschreven reeks De Furox, waarin een draak zich verstopt in de coulissen van een Broadwaytheater, verscheen tot nog toe één album – een tweede is gepland voor september. Spruyt publiceert ook geregeld cartoons onder de naam Zlatan Magazurski.

Bij een wedstrijd hoort een eerste reactie van de winnaar, dus lieten we voor één keer de Michel Wuyts in onszelf los en duwden de overwinnaar vlak na de fotofinish een iets te familiaire microfoon onder zijn neus.

Had je dit zien aankomen, Simon?

Spruyt: Echt niet. Ik had het idee dat ik niet zou winnen omdat mijn inzending nogal atypisch was. Productiecapaciteit hoort thuis in een reeks vergelijkbare verhalen die ik voor Zone 5300 heb gemaakt, een reeks die met elke aflevering grover lijkt te worden. Ik had niet gehoopt op een positief schokeffect, maar ik geef toe dat ik me wel heb afgevraagd of mijn inzending ongecensureerd in Focus zou kunnen. Blijkbaar wel. (lacht) Ik ben er in elk geval heel blij mee. Het laatste dat ik gewonnen heb, was een voetbaltrofee die mijn oom me ondanks mijn gebrek aan talent onrechtmatig heeft toegestopt toen ik nog een kind was. (lacht)

Waarom heb je deelgenomen aan deze wedstrijd, een klassieker in wording?

Spruyt: Ik heb dan wel al een paar albums uit, maar exposure bij een veel groter lezerspubliek zoals dat van Focus is mooi meegenomen. De meeste mensen hebben nog nooit van me gehoord. En verder is het heel moeilijk om als beginnend auteur een stabiel inkomen te verwerven, dus dan is zo’n opdracht voor een heel jaar een buitenkansje.

Hoe was de moraal tijdens de wedstrijd?

Spruyt: Ik ging in het begin soms op de Stripstrijdwebsite kijken, maar mijn werk riep blijkbaar nogal extreme beoordelingen op. Ik ben daar dus weggebleven, want dat werd te demotiverend. Nu, ik kan me voorstellen dat het even schrikken was voor de lezers die Garfield gewend waren.

Hoe ga je je voorbereiden op het volgende seizoen?

Spruyt: Ik zou graag dit soort valse autobiografische strips blijven maken. De redactie heeft al aangegeven dat ze mijn werk liever in kleur zou hebben en daar kan ik inkomen. Over de vorm moet ik nog eens nadenken en met de redactie overleggen, want een vervolgverhaal in een weekblad lijkt me moeilijk. Maar ik zie S.G.F. Spruyt wel iets columnachtigs doen met fictieve lezersbrieven of zo.

Oké, Simon, bedankt voor deze eerste reactie, ga nu maar snel douchen!

www.FOCUSknack.be

Interview met Publieksprijswinnaar REINHART.

Gert Meesters

Partner Content