STRIKE A POSE

Als popster zit Madonna al bijna dertig jaar op de troon, maar in de filmwereld oogt haar curriculum minder royaal. Een overzicht van de filmflops, de filmhits en de filmflirts.

DE FILMFLOPS

Het gros van Madges filmografie leest als een heuse camp- en rampcataloog, met enkele vanity projects die zelfs niet door de kabbala uit te wissen vallen. Wie het aandurft, moet nog maar eens Body Of Evidence (1993) in de dvd-speler duwen, een erotische thriller waarin tegenspeler Willem Dafoe met kaarsvet wordt overgoten. Of denk aan de gênante avonturenfarce Swept Away (2002), waarvoor ze werd bekroond – nou ja – met de Razzie voor beroerdste actrice. Voeg daar nog miskleunen als haar pas in 1985 uitgebrachte lowbudgetdebuut A Certain Sacrifice (1979), Shanghai Surprise (1986), Who’s That Girl (1987) en The Next Best Thing (2000) aan toe en je hebt een mooie affiche voor een Nacht van de Wansmaak.

DE FILMHITS

Niet al haar passages op het witte doek waren even houterig en hilarisch. Desperately Seeking Susan (1985) met de hit Into the Groove op de soundtrack, was een cultsucces in de eighties, en ook Dick Tracy (1990) de comicbookfilm van en met haar toenmalige lief Warren Beatty, kon op bijval rekenen. Bovendien ging de material girl ook af en toe de independenttoer op om – weliswaar zonder veel succes – op te draven in films van grote namen als Woody Allen ( Shadows and Fog, 1991), Abel Ferrara ( Snake Eyes, 1993) en Wayne Wang ( Blue in the Face, 1995). Voor haar hoofdrol in de musical Evita ten slotte, geregisseerd door Alan Parker, won ze een Golden Globe.

DE FILMFLIRTS

Ook privé heeft Madonna altijd de blonde ambitie gehad om in filmkringen te vertoeven. In 1985 stapte ze in het huwelijksbootje met Sean Penn, van wie ze twee jaar later

alweer scheidde, om vervolgens met Warren Beatty aan te pappen. In 2000 – en x-aantal toyboys later – begon ze een romance met nog een ándere regisseur: de Brit Guy Ritchie. Met hem maakte Madge het misbaksel Swept Away, maar in 2009 was hun huwelijk alweer voorbij. ‘Ik ben altijd aangetrokken geweest tot creatieve mannen’, vertelde Madonna na de wereldpremière van W.E. in Venetië. ‘Daarom ben ik getrouwd met Sean Penn en Guy Ritchie, twee heel getalenteerde cineasten. Ze hebben me allebei aangemoedigd als regisseur en waren heel behulpzaam.’

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content