STOCKHOLM

jens lapidus

Wat moet je zien, lezen en horen voor je vertrekt naar ’s werelds

mooiste cultuursteden? En wat moet je, eens ter plekke, zeker doen?

Deze week: Stockholm. Varsågod!

[lezen] Jens Lapidus

Aan literair talent heeft het Stockholm nooit ontbroken en dat blijft nog wel even zo. Check bijvoorbeeld Jens Lapidus. In zijn Stockholm noir-trilogie sleurt de ‘James Ellroy van het Hoge Noorden’ je mee door de grimmige onderwereld van zijn anders zo feërieke geboortestad; langs de grauwe buitenwijk Sollentuna, over het trendy Södermalm tot het centrale Stureplan, dat de eilanden Normalm en Östermalm verbindt. Ingen panik: de body count ligt in Lapidus’ boeken, waarvan het eerste deel Snabba cash (Snel geld) inmiddels werd verfilmd, net iets hoger dan in de realiteit.

[luisteren] Stockholm (New Fast Automatic Daffodils)

ABBA is met fjorden voorsprong de populairste popgroep die Stockholm ooit heeft voortgebracht, maar de Britse indierockers New Fast Automatic Daffodils – kortweg: New Fads – brachten in 1992 een van de origineelste hommages aan de stad. In hun hit Stockholm schurken postpunkgitaren tegen lijzige baslijnen en funky drumpartijen aan, terwijl zanger Andy Spearpoint met zijn nasale stem declameert: ‘Walk back into Stockholm. Our travels take us further north. Where there’s fish in the sea and food on the shelves.’ Culinaire trip, verzopen tourverslag en existentiële queeste, met stonede Mancunians als gids.

[ziEn] Man on a Roof (Bo Widerberg)

Wie de Millennium-boeken te dik en te saai vindt, kan ook de filmadaptaties bekijken, zoals David Finchers lezing van The Girl with the Dragon Tattoo. Een meer cinefiele must see is Bo Widerbergs Man on the Roof uit 1976, gebaseerd op de roman De verschrikkelijke man uit Säffle van die andere Zweedse krimigiganten, Sjöwall en Wahlöö. Daarin mag politie-inspecteur Martin Beck de moord op een ex-collega onderzoeken. Resultaat? Een spannende dooltocht door de verschillende wijken van Stockholm en een spectaculaire climax op het dak van een flatgebouw in Kungsholmen, het ‘Koningseiland’ in het westelijke deel van de stad.

[parcours] Millenniumtour

Altijd al in de voetstappen van computerhacker Lisbeth Salander of Millennium-journalist Mikael Blomkvist willen treden? De gegidste wandeling over hun woon- en werkplaats, op het Stockholmse eiland Södermalm voorziet u van alle mogelijke aanvullende informatie over de personages en auteur Stieg Larsson. Op de heuvels van Södermalm geniet u bovendien van een moorddadig uitzicht op de skyline van Stockholm.

Tot 30/9, start op Södermalm.

stadsmuseum.stockholm.se

[EXPO] The Image of Strindberg

Voor de camera van bekende fotografen, van amateurs of voor de zelfontspanner van zijn eigen toestel nam August Strindberg (1849-1912) de meest ernstige poses aan. Als een celeb avant la lettre poogde de schrijver met zoveel mogelijk foto’s in de toenmalige boekskes te staan. Hij vermengde vaak autobiografie met dromen en psychoanalyse en vervaagde zo de grens tussen feit en fictie. De in Stockholm geboren auteur gaf zich graag volledig bloot. Dat exhibitionisme leent zich uitermate voor een boeiende exhibitie.

Tot 9/9, Fotografiska.

fotografiska.eu

[hotspot] Hornstull Strand

De hippe vogels van Stockholm strijken ’s avonds neer op Hornstullstrand. Veren worden losgeschud in de vele uitgaansplekken hier, in het westen van Södermalm. Hornstull telt een restaurant, een club met concertzaal en cafés met terrasjes aan de waterkant. De buurt trekt vooral een jong publiek, steeds op zoek naar al wat vernieuwend is in de muziekwereld. Pik een graantje mee van de experimentele hiphop van Shabazz Palaces op 28 juli.

Metro Hornstull, Södermalm

hornstullstrand.se

VOLGENDE WEEK

New York

Door Dave Mestdach & Charlotte Busselen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content