Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Omdat de platenfirma’s rond deze tijd niet veel nieuws in de aanbieding hebben, luisterden we al even naar onze glazen bol – de waarzegster was gesloten ‘wegens onvoorziene omstandigheden’ – en voorspellen we u: de platen van 2008.

OLDIES

Wie dacht dat de nostalgie-industrie vorig jaar haar hoogtepunt had bereikt, zal spoedig zijn mening moeten herzien, want ook 2008 belooft alweer geen, euh, rimpelloos jaar te worden. Aangezien een reünie van The Beatles er voorlopig niet in zit, onderneemt Ringo Starr met Liverpool 8 alvast een ziljoenste poging om zijn solocarrière uit het slop te trekken. Ook Joe Jackson, Lenny Kravitz en Aero-smith hebben een pensioenplaat klaargestoomd, net als Zach de la Rocha, die geheel solo het succes van Rage Against The Machine hoopt over te doen. Neil Young heeft dit jaar een en ander goed te maken. Voor zijn passage in de Antwerpse Stadsschouwburg op 11 en 12 februari rekent The Loner, die vorig jaar nog kwam aanzetten met het arbeidersepos Ordinary People, tot 130 euro aan. Fair enough, nonkel Neil, maar dan verwachten we wél dat Archives Vol. 1 – het eerste deel van een lange reeks verzamelaars met onuitgegeven materiaal dat dit najaar zou verschijnen – niets minder dan fantastisch is!

Hetzelfde hopen we van de nieuwe plaat die Morrissey aan het opnemen is met producer Jerry Finn, die ook het weergaloze You Are The Quarry voor de Mozzer op band pleurde. R.E.M. gaat ons dit jaar na drie teleurstellende platen op rij van zijn hedendaagse relevantie proberen te overtuigen, net als U2, Metallica, Garbage, Oasis, Lemonheads, The Breeders, Counting Crows, TheB-52’s en het herrezen Blur overigens. Waar we wél naar uitkijken: nieuw luistervoer van Nick Cave & The Bad Seeds, Gavin Friday, Tricky en triphoppioniers Massive Attack en Portishead.

In de categorie ‘golden girls’ verwachten we nieuw platenwerk van Sheryl Crow, Courtney Love, Joan Osborne, Patti Smith, Goldfrapp en Madonna.

JONKIES

Maar er zijn ook jonge goden die het dit jaar opnemen tegen die krasse knarren. Zal Jamie Lidell, die in april de opvolger van het bejubelde Multiply in de winkels mikt, meer dan een one trick pony blijken te zijn? En zullen The Kooks zich op hun beurt méér dan one shit wonders tonen? Van Hot Chip verwachten we véél dit jaar, net als van The Fratellis en Sons And Daughters, die ons naar verluidt willen verblijden met een pure popplaat. Terug van eventjes weggeweest zijn Gnarls Barkley, The Streets en de Flying Scotsmen van Franz Fer- dinand. En terug van eigenlijk nooit weggeweest: The Killers en Kaiser Chiefs, die zich in 2008 beloven te herpakken.

NEWBIES

U wil natuurlijk ook weten welke voorlopig nog anonieme groepjes dit jaar zullen worden bijgezet in het pantheon der Gevierde Rockcombo’s. Wij zetten in op Los Campensinos, Black Mountain, Blood Red Shoes en Grand Archives, de nieuwe groep rond Matt Brooke van Band Of Horses. En er zijn er nog die hun daytime job tijdelijk opzeggen om zich op een nieuw project te storten. Zo laat Scott McCloud het geweldige Girls Against Boys even achter zich om samen met Richard Fortus (ex-Guns N’ Roses) zijn geluk te beproeven onder de nom de plumeParamount Styles. De overwegend akoestische pareltjes die heden op hun MySpacepagina staan te blinken, beloven alvast veel goeds. Ook voor te beluisteren op MySpace: Retribution Gospel Choir, de nieuwe band van Lowfrontman Alan Sparhawk. Naar verluidt start ook Alex Turner van Arctic Monkeys met een zijproject. We kunnen nauwelijks wachten!

TRAVESTIES

Gevoelige zielen aller landen, verenigt u: nog dit voorjaar mogen we eindelijk – eindelijk! – nieuw werk van Antony & The Johnsons verwachten. Wie ook maar een béétje onder de indruk was van I Am A Bird Now, legt alvast zijn zakdoek klaar. Liefhebbers van travestieten en manwijven durven we overigens nú al warm maken voor Antonyprotégé Baby Dee, die in februari het wondermooie, door Matt Sweeney en Will Oldham geproducete Safe Inside The Day op de mensheid loslaat. Onthoud die naam: Baby Dee!

FOLKIES

Sufjan Stevens, de Amerikaanse folkie die sneller songs schrijft dan Terry Verbiest van job verandert, heeft het vorig jaar een beetje laten afweten. Voor 2008 belooft de malle singer-songwriter, die ooit het plan opvatte om over elk van de Verenigde Staten een plaat te maken, wél weer op de afspraak te zijn. Productiever dan ooit is Bonnie ‘Prince’ Billy, die alweer met een nieuwe cd staat te zwaaien, terwijl wij nog maar nauwelijks bekomen zijn van het vorig jaar verschenen The Letting Go. Andere folkvertegenwoordigers die dit jaar nog eens hun hut uitkomen zijn Jack Johnson en Cat Power, die van Jukebox zal bevallen, haar tweede coverplaat alweer. Onze correspondent in New York beveelt ons dan weer ogen en oren wijd open te houden voor ene Quinn Walker, die ons een plaat doet geworden via Voodoo Eros, het labeltje van Bianca Casady van CocoRosie.

HOMIES

Ook nu Kanye West en 50 Cent hun zorgvuldig gemediatiseerde vete hebben bijgelegd, zullen de hoes en bitches niet van de lucht zijn. Nas, Ja Rule en Dr. Dre zullen dit jaar luidruchtig met hun gouden kettingen rinkelen, terwijl N.E.R.D. voor het betere R&B-werk zorgt en ook Eminem zijn rhymewoordenboek nog eens bovenhaalt. En houdt u de billen gerust nú al stevig dichtgeknepen: Snoop Dogg heeft zijn later dit jaar te verschijnen album Ego Trippin’ gedoopt. Dat belooft!

BELGIES

Vóór we het van Bart De Wever Flanders Pop moeten noemen, overlopen we graag even wat de Belpop dit jaar te bieden heeft. Over enkele weken al openen Arid en Milow de dans, later volgt ook nieuw luistervoer van das pop, Triggerfinger, Lalalover, Monza, Tomán en Anton Walgrave. Maar écht uitkijken doen we natuurlijk naar de vijfde langspeler van dEUS, die in april wordt geopenbaard, en de derde worp van Novastar. Tot slot verwedden we er onze dertiende maand om dat de debuutplaten van Tim Vanhamel, The Germans, Barbie Bangkok en Dead Souls potten, geluidsmuren en verkooprecords zullen breken.

DIVERSIES

Onze portemonnee blijft dan weer beslist op slot voor nieuw platenwerk van Coldplay en Starsailor: die hebben ons vorig jaar vreemd genoeg even met rust gelaten, maar beloven in 2008 weer ongenadig toe te slaan. Zoek eveneens dekking voor Michael en Janet Jackson, ook al twee eeu-wige baby faces die het dit jaar vanouds op uw arme oren hebben gemunt. O ja, nóg in 2008 zal Chinese Democracy van Guns N’ Roses absoluut zeker en vast en zonder fout zijn weg naar de winkelrekken vinden. Yeah right, en Elvis staat dit jaar in de Dance Hall op Pukkelpop, zeker?

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content