Als de internetverbinding verbroken is, voelt Stijn Meuris een vreemde paniek. Het web blijft hem verbazen.

Kan je je nog een leven zonder internet voorstellen?

Eigenlijk niet, ik denk dat ik na een aarzelende start mijn schade heb ingehaald. Heel in het begin nam ik het idee van internet als ‘een grote bibliotheek’ nogal letterlijk. Ik dacht dat alle boeken ter wereld zouden worden ingescand om de info toegankelijk te maken.

Welke site heeft je onlangs nog weten te verrassen?

De evolutie van Google Earth vind ik ongelooflijk boeiend. Ik ben een grote fan van kaarten en wat je met die site kan, is fantastisch. Je hoeft maar met je muis over een gebouw te schuiven of je krijgt een schat aan informatie – architect, eigenaars en links incluis.

Wat zijn je favoriete kaartensites?

Op Strangemaps.wordpress.com, de blog van een goede kameraad van mij, vind je honderden bijzondere kaarten. Achter elke entry zit een interessant verhaal of een wetenswaardige historische twist. Een New Yorkse uitgever zal er binnenkort trouwens een boek van uitbrengen.

Zelf heb je een blog gehad op de site van ‘De Morgen’. Ben je een verwoed blogger of bloglezer?

Ik ben geen geweldige blogger, ik heb er de tijd en energie niet voor. Er zijn wel enkele blogs die ik redelijk trouw volg. Die van Radiohead onder meer, op radiohead.com/deadairspace.

Hecht je veel belang aan jullie site, Monza.be?

Toch wel. Bij de release van Attica! hebben we hem nog vernieuwd. Intussen onderhouden we ook een MySpace (myspace. com/ mymonza) en ik moet toegeven dat hij heel goed loopt. Je kan er vertellen waar je ‘Attica’ al bent tegengekomen, een leuk speelgoedje.

Download je wel eens?

iTunes vind ik erg verslavend. Soms besef ik na een nachtje downloaden dat ik alweer fortuinen heb uitgegeven. Illegaal downloaden vind ik een moeilijke kwestie. Het is een logisch gevolg van de technische mogelijkheden, maar je kan niet om de tragedie heen.

Zit er al een iPhone in je jas?

Zodra hij in België beschikbaar is, zal ik me er eentje aanschaffen. Ik hoef niet zonodig de eerste in huis te hebben, maar ik vind het een bijzonder mooi object. Je vraagt het dan ook aan een grote Applefan.

Kan je als amateurastronoom andere sterrenkijkers enkele sites aanraden?

De officiële site Nasa.gov is een must, zeker voor de foto’s van de Hubbleruimtetelescoop. Er zitten ook een pak weirdo’s op het net. De man achter Marsanomalyresearch.com blijft volhouden dat er leven op Mars is. Onvoorstelbaar gedetailleerd, maar het slaat nergens op.

En nog andere absolute toppers?

De live feed van de JFK-verkeerstoren op Jfktower.com, met gesprekken tussen piloten en verkeersleiders, vind ik rustgevend. ‘Woah joh!’ is de enige commentaar die ik daarbij kan bedenken. Of Eternalsunset.net, waar je dankzij webcams over de hele wereld voortdurend een zonsondergang kan zien. Heel mooi.

Vanaf woensdag trekt Monza Vlaanderen rond met een circustent voor zijn Rock Im Ringtournee. Info via monza.be. Op maandag 14/4 is Stijn Meuris ook te zien in ‘Weerwolven’ om 21.35 op Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content